Reuzenbonen met snijbiet, gember en komijn
Wat zegt u? Groente saai? Wat dacht u dan van een futuristische discogroente met dinosaurusbladeren en baby- of fluorroze, puperrode, boterbloem- en kanariegele, witte, lentegroene en voetbaloranje als een zuurstok gestreepte stengels? Mag ik u voorstellen: snijbiet! Een 'vergeten' groente die al in de 16de eeuw als 'warmoes' in bovenstaande kleuren werd geteeld en nu een comeback maakt als groente én als sierplant, want snijbiet groeit zo gemakkelijk dat je 'm zelfs in een pot kunt telen. Kijk op internet voor zaad in 'regenboogmengsel' en ja, u kunt 'm nu nog net zaaien.
Ingrediënten
Voor 2 tot 3 personen:250-300 g snijbiet
1 blik Spaanse reuzenbonen (Bonduelle, netto 400 g)
3 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
3/4 eetl. komijnzaadjes (o.a. supermarkt)
5 lente-uitjes, in ringetjes
1 blik tomaatblokjes (netto 400 g)
1 groentebouillonblokje
1 theel. suiker
20-25 g geschilde gemberwortel, fijngehakt
(gehakte peterselie)
extra vierge olijfolie
Was de snijbiet, laat uitlekken en snijd de stengels van de bladeren. Trek eventuele 'draden' van de stengels en snijd ze overdwars in stukjes. Hak de bladeren middelgrof met een scherp mes. Spoel de bonen af in een vergiet onder de kraan en laat ze uitlekken. Verhit de olie in een braadpan. Bak de ui ongeveer 5 minuten op laag vuur. Voeg knoflook en komijnzaadjes toe en bak nog ongeveer 1 minuut mee. Voeg de bonen, tomaatblokjes met sap, het verkruimelde bouillonblokje, snijbiet, suiker en gember toe en laat met het deksel op de pan 10-15 minuten stoven tot de stengelstukjes zachter, maar nog wel knapperig zijn. Meng de lente-ui erdoor, schep in diepe borden en bestrooi eventueel met peterselie. Geef er pandan- of basmatirijst bij en laat iedereen aan tafel olijfolie naar smaak erover druppelen.