René van den Berg kocht grond aan via broodjeszaak

Het bezit van René van den Berg in Turkije is niet de beloofde 9,5 miljoen, maar 32 duizend euro waard....

Van den Berg wordt beschuldigd van het opzetten van een piramidespel,waarmee hij 1441 beleggers voor 125 miljoen euro zou hebben gedupeerd. Vanden Berg zit nu 60 dagen in hechtenis in de koepelgevangenis in Haarlem.

Curator Toni van Hees heeft de bijna 90 duizend vierkante meter grondin Turkije laten taxeren. De grond ligt op twintig kilometer van eenvliegveld, is niet voorzien van elektriciteit en water en mag niet bebouwdworden. De waarde van de grond blijkt nauwelijks 1 procent te zijn van de3 miljoen euro die Van den Berg ervoor heeft betaald aan de familie Kuhsan.

Advocaat Vink zet namens Van den Berg vraagtekens bij deze taxatie.Volgens zijn informatie is de grond ooit aangekocht voor een bedrag van 500duizend gulden (227 duizend euro). Vink wil het taxatieverslag lezen datde curator in Turkije heeft laten opstellen.

Curator Van Hees heeft een voorstel gedaan aan Van den Berg over devoorwaarden waaronder Van den Berg in het buitenland achter zijn geld aanzou mogen gaan. Advocaat Vink is er niet enthousiast over, maar heeft hetook niet afgewezen. De curator wil de inhoud van het voorstel nietprijsgeven. Wel stelt hij dat van tevoren duidelijk moet zijn wat Van denBerg precies van plan is. Ook heeft de curator eisen gesteld aan debegeleiding van Van den Berg in het buitenland. In geen geval mag Van denBerg alleen vergezeld van zijn advocaten de grens over.

Donderdagmorgen verzocht de curator de rechtbank de hechtenis van Vanden Berg opnieuw met dertig dagen te verlengen. De rechter doet uiterlijkmaandag uitspraak over dit verzoek. Advocaat Vink stelt dat de langdurigehechtenis de rechten van zijn cliënt schendt. Hij wil weten wanneer hetophoudt. Zijn cliënt is volgens hem zo open mogelijk geweest en vreest nudat de curator hem probeert 'te breken', aldus Vink.

Uit het curatorenverslag blijkt dat er nog geen spoor is van de gezochteJoegoslavische zakenpartner Dragan Petrovic. Volgens de curator klopt deinformatie van het bureau Ultrascan niet met zijn informatie over dezepersoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden