Rendiervlees


Ingrediënten



1,5 kilo rendier- of hertenvlees aan een stuk
1,5 theelepel zout
1,5 theelepel peper
2 penen
1 ui
Voor de saus:
60 gram boter
60 gram bloem
8 dl kookvocht
3 jenerbessen
1 dl crème fraîche
een halve theelepel zout
een halve theelepel peper
een zak cranberries
sinaasappelsap
eventueel wat suiker


De Noorse gastvrouw lacht vals. Garnalen staan vanavond op het menu. En dat terwijl ze zo graag een echte Noorse delicatesse had voorgezet. Maar ja, Hollanders hè. Dan weten de Noren het wel.

Van Hollanders mag er niet op walvissen worden gejaagd. Tja, en dan kun je de walvis ook niet eten. En de gastvrouw kent ons soort zó goed, dat ze heel goed beseft dat er dan ook niet stiekem in het buitenland een biefstukje van het beest wordt weggehapt. Principieel, die Hollanders.

Zonde hoor, lekker sappig en stevig vlees. Doet echt niet aan vis denken. Had zo in de wei kunnen staan. Lekker dus ook met gebakken champignons.

Rendier dan dus maar, want ook dat mogen ze graag voorgeschoteld krijgen in Noorwegen. Rendiervlees heeft een milde wildsmaak, en prettig in deze 'vette' tijden: rendiervlees is een van de magerste vleessoorten; 2 tot 4 procent vet. Dat krijg je, als je als beest in de vrije natuur kunt rondstappen. Het beest is bij de Nederlandse poelier te koop, maar er zal wellicht wat voor moeten worden rondgebeld. En een schrale troost voor wie niet aan rendierenvlees kan komen: hertenvlees is een goed alternatief.


Bereidingswijze

Rendiervlees als ware het rosbief, uit Norwegian cooking (ISBN 82-90823-967, Kom forlag, 48 euro).

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Wrijf het vlees in met zout en peper en leg het in een ovenschaal.

Snijd de wortels in dikke plakken en de ui in stukken. Giet er 8 dl water bij. Zet anderhalf uur in de oven. Laat het vlees rusten op een snijplank terwijl de saus wordt gemaakt.

Smelt de boter in een steelpannetje en roer de bloem erdoor. Roer hier al roerend scheut voor scheut het kookvocht door tot een gladde saus ontstaat. Breng aan de kook, draai het gas laag en laat tien minuten pruttelen.

Voeg de jeneverbessen en de zure room erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Lekker met gekookte aardappels, spruiten en cranberry-sinaasappelsaus: leeg een zak cranberries in een pan. Giet er wat sinaasappelsap bij en kook de cranberries zacht. Breng desgewenst nog op smaak met suiker. Zowel warm als koud lekker.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden