Remedie tegen aangebroken zakjes

'Nou, die keukenkastjes eet u nog voor de verhuisdatum wel leeg, toch!', zei de verhuizer tegen mijn Lief. 'Dan kent u mijn vrouw nog niet!', lachte mijn Lief. Dat hoorde ik. De moed zakte me in de schoenen.

Beeld thinkstock

Ingrediënten


75 gram roomboter
5 eetlepels ahornsiroop (of honing)
50 gram gedroogd fruit (bijvoorbeeld kokos, abrikoos, appel, pruim)
50 gram rozijnen
150 gram muesli
papieren cupcakevormpjes
Al weken ben ik bezig om, kast voor kast, al onze spullen te schiften in 'mag blijven' en 'moet weg'. De stapel 'moet weg' wordt dan weer onderverdeeld in te koop/ te geef/ te gooi. En hoewel ik er vele uren werk in heb zitten, zie je er geen ruk van. Want na al dat sorteren ruim ik alles weer netjes op in de desbetreffende kast, doe de deur dicht - en het is alsof er niets is gebeurd.

Dat is een heel fijne manier om mijn gebruikelijke verhuispaniek tegen te gaan. Waar ik normaal steeds harder piep dat we het toch niet kunnen betalen of dat alle spullen gewoon niet zullen passen, werkte ik nu met een mantra: 'Het is goedkoper én groter. Je verhuist alles netjes opgeruimd. Het is goedkoper én groter. Je verhuist alles netjes opgeruimd.'

Behalve de keukenkastjes. Die was ik vergeten. Met lood in mijn schoenen begon ik stapeltjes te maken: eten/weggeven/weggooien.

Ik gooi niet snel eten weg. Mijn mantra 'We doen geen boodschappen voor de prullenmand' is - terecht - hardnekkig. Neem taartdecoratieparels: vermoedelijk gemaakt van purschuim, aluminiumfolie en suiker. Wat de verpakking ook mag zeggen, die bederven nu eenmaal niet. Dus die hebben we in overvloed. En hoewel niemand in ons huis het lekker vindt, lukt het me niet om impulsaankopen als Kool-Aid poederlimonade - met diverse kleur-, geur- en smaakstoffen - weg te gooien. Zouden de buren dat lusten?

We hebben nog enkele weken om alle aangebroken zakjes peulvruchten en verschillende soorten meel op te eten. Ook met die muesli is niks mis, al vertikt dochter die nog te eten omdat boterhammen toch makkelijker wegknagen, 's ochtends. Maar daar kunnen we wat mee: minimueslireepjes. Jongens, wat worden mijn kastjes keurig!

Verwarm je oven voor op 180 graden. Smelt de boter en meng met ahornsiroop of honing. Hak waar nodig het fruit klein, tot rozijnformaat. Voeg het botermengsel, het fruit, de rozijnen en de muesli samen. Roer goed door en verdeel het mengsel over twintig papieren vormpjes. Druk een beetje aan. Zet ze 15 minuten in de oven, laat afkoelen en deel uit.

Wil je liever noten door je mueslireepjes dan gedroogd fruit? Dat kan, maar houd wel de verhoudingen in de gaten: je hebt genoeg zoet botermengsel nodig om alles aan elkaar te plakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.