Religieuze jongerenorganisaties bloeien ondanks ontkerkelijking

Er is geen sprake van een religieuze opleving onder jongeren, ondanks de bloei van organisaties als de EO-jongeren en Youth For Christ....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van een groot aantal christelijke organisaties, waaronder de EO, het Leger des Heils en Youth for Christ. Deze organisaties wilden weten hoe de trend van ontkerkelijking - die herhaaldelijk wordt gesignaleerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau - valt te rijmen met het religieus enthousiasme dat zij zelf onder jongeren waarnemen.

Volgens de Erasmus Universiteit rekent 43 procent van de jongeren zich tot een kerkgenootschap. Voor de gehele bevolking ligt dat cijfer 20 procent hoger. Niet alle jongeren die zichzelf religieus vinden, zijn even actief: 14 procent gaat elke week naar de kerk en 27 procent bidt vrijwel dagelijks. Uit deze cijfers blijkt dat de christelijke kerken nog steeds een grote achterban hebben, ongeveer een kwart miljoen mensen in de leeftijd van 15 tot 24 jaar.

Daarvan gaan er ongeveer 30 duizend naar de EO-Jongerendag en nog eens enkele tienduizenden naar gospelfestivals. De onderzoekers verwachten niet dat de populariteit van zulke evenementen sterk zal toenemen. Daarvoor zouden de festivals ook niet-christelijke jongeren moeten trekken, maar die blijken niet geïnteresseerd in gospel, relimetal of christelijke hiphop.

De Erasmus Universiteit heeft de achterban van christelijke jongerenorganisaties vergeleken met een steekproef uit de hele jeugd. De christelijke jongeren 'tekenen bezwaar aan tegen de huidige tijdgeest', aldus de onderzoekers. Zij vinden dat de individualisering leidt tot egoïsme. Voor christelijke jongeren zijn solidariteit en medemenselijkheid belangrijker dan voor hun leeftijdgenoten. Opvallend is dat zij ook hoger scoren op het gebied van tolerantie en begrip voor etnische minderheden. Uit ander onderzoek blijkt juist dat orthodoxe groeperingen vaak intolerant zijn jegens andersdenkenden.

Christelijke jongeren nemen deel aan de 'gewone' jongerencultuur, zij het dat ze wat minder vaak gaan stappen. Evenals hun niet-religieuze leeftijdgenoten kijken zij het liever naar RTL en SBS dan naar de publieke omroepen, met uitzondering van de EO. Ruim 30 procent van de christelijke jongeren houdt van house en hiphop, tegenover 50 procent van alle jongeren. Donald Duck is het populairste blad, zowel bij christenen als bij niet-christenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden