Reisbureau Nationale feestdagen over de grens

Acrobaten, steltlopers, zang en dans. Beleef de gebruiken en rituelen die alleen tijdens nationale feestdagen te zien zijn en feest mee....

1Oud en nieuw, Galapagos Op de Galapagos-eilanden en in delen van Ecuador worden met Oud en Nieuw poppen van papier-maché gemaakt. Ze beelden iets uit van het afgelopen jaar dat je achter je wilt laten, vaak politieke onderwerpen, mailt Jacitha van Beveren.Na het vuurwerk worden ze verbrand. Tussen de mensen worden onbemande hete-luchtballonnen opgelaten. Daarna begint het feest: salsabands spelen tot 8 uur ’s ochtends en iedereen danst op straat.

2Yoghurt-festival, Lhasa, Tibet Dit meerdaagse boeddhistische festival begint vroeg in de ochtend in het Drepung-klooster, iets buiten de stad. Te bereiken na een wandeltocht (bergop!) tussen bont uitgedoste Tibetanen. Marrigje raadt aan in het pikkedonker in de drukte een zitplaatsje te zoeken, om te wachten op de zonsopgang. Dan ontrollen de monniken een enorm doek met een afbeelding ('tanga’), en wordt er gedanst, gezongen en gezegend. Dit gebeurt ook op andere plekken in de stad, zoals bij het zomerpaleis en het Sera-klooster.

3Onafhankelijkheidsdag, Vietnam Op 2 september komt in Hanoi ‘s avonds iedereen bijeen rondom een groot meer in het midden van de stad. Er is een soort kermis met verkopers van opblaaspoppen, ballonnen en suikerspinnen. In de stad zijn optredens met zang, dans, acrobaten en steltlopers. Heel spectaculair is het vuurwerk bij het meer. Wat een knallen! Bij elke knal joelen en klappen de Vietnamezen enthousiast, meldt Marrigje, om de organisatie aan te moedigen nog harder te knallen.

4El Zarrón, Almazán, Spanje Het leukst is het feestelijke gedeelte van dit lokale feest op 17 mei op de Plaza Mayor, schrijft Koen op volkskrantreizen.nl. Na de kerkdienst ter ere van San Pascual, beschermheilige van de herders, wordt ‘soparra’ uitgedeeld; een soort cake gedrenkt in rode wijn met suiker. Dan vertrekt een stoet in processie naar het plein. De Zarrones, de beschermers van San Pascual, gaan voorop, gevolgd door het beeld van de heilige. Daarachter komen de muziek- en dansgroepen in middeleeuwse klederdracht. Op traditionele Castilliaanse muziek worden middeleeuwse dansen opgevoerd.

5Dia de los Muertos, Mexico Thuis richten de Mexicanen op 1 en 2 november altaren in om hun voorouders te gedenken: kaarsjes, dierbare voorwerpen, foto's – alles wordt uit de kast gehaald, schrijven Gert en Rob. Ook bedrijven doen mee, hele kunstwerken worden opgericht. Op de dag zelf gaat de hele familie naar de graven van de voorvaderen om deze te verzorgen: beetje poetsen, alle planten weer mooi, bloemetje erbij. Ze maken er een feestje van met veel eten en drank.

Marian Holthuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden