Rechter legt Ron P. 15 jaar celstraf op

Advocaat gaat in hoger beroep in Puttense moordzaak...

ZUTPHEN Ron. P. (34) gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling in de Puttense moordzaak. De rechtbank in Zutphen legde hem vrijdag een straf van 15 jaar cel op voor de moord op Christel Ambrosius in 1994.

P.’s advocaat Ruud van Boom denkt dat hij bij het gerechtshof kans maakt, omdat in zijn ogen het betoog van de rechter in de kern erop neerkomt dat ‘het grote aantal spermakoppen in combinatie met de schone slip’ het enige bewijs is dat P. de dag van de moord seks met de stewardess had en niet de avond ervoor. Volgens Van Boom is dit volstrekt onhoudbaar. Het moment van de seks was cruciaal in de bewijsvorming.

Volgens de rechter is de 23-jarige Ambrosius door P. eerst gewurgd, toen verkracht en daarna vermoord. De rechter erkende dat de bewijzen oud waren, maar vond ze daarom niet minder overtuigend. Het sperma op en in het slachtoffer, het bloedvlekje op haar spijkerbroek, en het celmateriaal onder haar nagels wijzen alle in maar één richting, die van P. ‘De sporen hebben voor het slachtoffer gesproken’, aldus de rechter.

In 22 zittingen stonden het Openbaar Ministerie en de verdediging de afgelopen maanden tegenover elkaar. Advocaat Van Boom heeft daarbij alles uit de kast gehaald om zijn cliënt te verdedigen.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die tientallen uitzendingen aan de moordzaak wijdde, complimenteerde hem daarmee. ‘Je hebt gevochten als een leeuw, je hebt gepleit tot je erbij neerviel. Als jij er in 1994 was geweest, dan hadden we hier nu niet gestaan’, zei hij, terwijl hij de advocaat een hand gaf.

Na vijftien jaar maakte de rechter vrijdag een – voorlopig – einde aan een van de grootste gerechtelijke dwalingen. Eerder werden Wilco Viets en Herman Dubois veroordeeld voor de moord. Zij zijn pas na hun uitgezeten straf vrijgesproken. Een cruciale rol speelde de druppel sperma op het bovenbeen van de Puttense stewardess, die niet overeenkwam met het dna van de verdachten. De deskundige die had beweerd dat de twee bij de verkrachting andermans sperma hadden kunnen verslepen, kwam daarop terug bij de Hoge Raad.

Ron P. kwam in 2007 in beeld toen zijn dna, opgenomen in de landelijke databank, overeenkwam met een spoor uit de moordzaak. Hij ontkende vanaf het begin en beweerde dat hij een geheime relatie had met Ambrosius en een avond tevoren seks met haar had. Daarmee werd de ‘sleeptheorie’ weer van stal gehaald.

De rechters wezen deze theorie af. Alle dna-getuigen-deskundigen menen dat de hoge kwaliteit van het sperma duidt op recente seks.

Bij het oordeel van de rechtbank heeft ook de houding van P. tijdens de behandeling een rol gespeeld. Met zijn ontkenning, zijn zwijgen en het stug vasthouden aan een ongeloofwaardig verhaal, geeft hij blijk van ‘een meedogenloze en gewetenloze opstelling’.

Volgens Peter R de Vries heeft het de rechter in ‘snoeiharde bewoordingen’ een juist oordeel geveld.

De in 2002 vrijgesproken Wilco Viets hoopt dat de rust nu eindelijk weerkeert in zijn gezin. ‘De dader heeft niet door hoeveel hij kapotmaakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden