Rechten rijdende leden blijven gehandhaafd

De vereniging De Friesche Elf Steden wordt slechts zeer beperkt opengesteld voor nieuwe leden. Weliswaar wordt de ledenstop die sinds 1987 geldt per 1 januari 1998 officieel opgeheven, maar in de praktijk komt het er op neer dat slechts een kleine groep mensen van 35 en jonger voortaan voor deelname...

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN

Alle rechten van de ruim 15 duizend rijdende leden van de vereniging blijven gehandhaafd. Daarmee heeft het bestuur van de Elfsteden Vereniging gisteravond in Leeuwarden tijdens de door liefst 1900 leden bijgewoonde algemene vergadering een fikse nederlaag geleden.

Het bestuur had een emotioneel beroep gedaan op de leden de vereniging na de volgende Elfstedentocht weer voor iedereen open te stellen. Maar dat ging de bevoorrechten te ver. Het voorstel van het bestuur om het sektarische en elitaire karakter van de vereniging op te heffen ten gunste van een instroom van jongeren werd massaal verworpen.

Het voorstel dat wel werd aanvaard was het meest conservatieve alternatief. Het kwam van lidnummer acht, G. van Essen uit Reduzum in Friesland. Zijn voorstel behelst ook dat de nieuwe leden bij toerbeurt aan de volgende tochten kunnen deelnemen. Het is aan het bestuur om uit te maken of ook schaatsers uit de grote groep potentiële deelnemers daarbij kunnen worden ingeloot.

Voorzitter Henk Kroes had aan het begin van de avond een moreel beroep gedaan op de leden het gesloten karakter van de vereniging op te heffen. 'Wij zijn geen tennisclub', aldus Kroes. 'Onze banen liggen op openbaar vaarwater. Overheid, bedrijfsleven en een enorme groep vrijwilligers maken de tocht mogelijk. Zij zorgen ervoor dat u kunt rijden en dan kan het niet zo zijn dat het meedoen blijft voorbehouden aan een besloten groep.'

Het bestuur kreeg meer dan tweehonderd brieven met alternatieven in amendementen op zijn voorstel voor een open vereniging. Tijdens de vergadering werden nog eens 250 briefjes met voorstellen en suggesties ingediend.

De discussie spitste zich uiteindelijk toe op de vraag of de vereniging zich voor iedereen moet openstellen of slechts voor mensen die jonger zijn dan dertig of 35 jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden