Ratatouilleschotel met brie

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 handvol verse muntblaadjes (van 5-6 takjes), fijngehakt
1 handvol verse tijmblaadjes (van 6-8 takjes)
1 vleestomaat, in gehalveerde plakken
3 paprika's (rood of rood, geel, groen), in kleine stukjes
250 g biologische champignons, in plakjes
2 rode uien, gesnipperd
zout, versgemalen peper
5 eetl. goede olijfolie
3 kleine aubergines, in dunne plakken
1 eetl. honing
1 eetl. (appel)azijn
3 tenen knoflook, gepeld
1 blikje tomatenpuree (à 70 g)
1 dl droge witte wijn
400 g brie


Voorbereiden (kan1/2 dag van tevoren):

1. Verwarm de grill voor. Bekleed een bakplaat metaluminiumfolie. Bestrooi de aubergineplakken met zout en meng ze door 3 eetl. olijfolie, zodat zeaan alle kanten met olie bedekt zijn.

2. Spreid de aubergineplakken uit op de bakplaat. Laat ze inhet midden van de oven in 8 minuten zacht en lichtbruin worden; schep zehalverwege om. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

3.Verhit 2 eetl. olijfolie in een braadpan en fruit de ui 3minuten zachtjes aan.

4. Voeg champignons en uitgeperste knoflook toe en laat 10minuten op middelhoog vuur bakken. Voeg na 5 minuten de paprika en tomaat toeen schep het mengsel af en toe om.

5. Klop de tijmblaadjes, muntblaadjes, honing, tomatenpuree,appelazijn, 1 theelepel zout en wijn door elkaar.

6. Voeg het kruiden-wijnmengsel al roerend toe aan degroenten. Laat nog 8 minuten op zacht vuur sudderen zonder deksel op de pan.Maak op smaak af met zout en peper.

7. Vet een ruime, niet te hoge ovenschaal in met olie.Bekleed de bodem met ongeveer de helft van de plakken aubergine.

8. Schep de helft van het groentenmengsel erop en strijk hetglad. Bedek met de helft van de plakken brie.

9. Verdeel de rest van het groentenmengsel erover en de restvan de aubergineplakken. Dek af met de rest van de brie. (Zet de schaal zonodigtot gebruik afgedekt in de koelkast.)

Bereiden:

1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.

2. Laat de ratatouilleschotel onafgedekt in ongeveer eenhalf uur goed heet worden. Zet eventueel op het laatst nog even de grill aan.

3. Geef er knapperig mediterraan brood bij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden