Het eeuwige levenRadboud van Beekum (1950-2020)

Radboud van Beekum (1950-2020) maakte de beroemdste stoel na die van Gerrit Rietveld

null Beeld

Op de ochtend van zijn begrafenis werd een papieren traploper gemaakt, als ode aan de man die ontwierp en die de architectuur te boek stelde.

Gerrit Rietveld zei over zijn rond 1920 ontworpen rood-blauwe stoel: ‘Als je lekker wilt zitten, moet je gaan liggen.’

Radboud van Beekum combineerde als meubelontwerper juist esthetiek met functionaliteit. Een stoel moet er niet alleen mooi uitzien, die moet ook goed zitten. Zijn kubusstoel FM60 die in 1981 door de firma Pastoe op de markt werd gebracht, was daardoor ook een wereldwijde hit. In het najaar wil de Utrechtse meubelfabrikant de stoel opnieuw uitbrengen.

Radboud van Beekum fauteuil voor Pastoe Beeld
Radboud van Beekum fauteuil voor Pastoe

Van Beekums vriend architect Frank Smit zegt dat het zitcomfort klopt. ‘En dat was niet omdat ik zijn vriend was. Ik had de stoel voordat ik hem ooit had ontmoet.’

Maar Van Beekum deed veel meer dan stoelen ontwerpen. Hij creëerde interieurs en was een begenadigd historisch onderzoeker en schrijver van wie in 2018 nog een boek verscheen over architect Jan Kuijt die veel van de monumentale winkelpanden van Vroom & Dreesmann – zoals die in Haarlem – ontwierp.

Hij gaf zelf in de Bonas-boekenreeks 19 monografieën uit over architecten en ontwerpers. Totaal onverwacht overleed Radboud van Beekum op 13 april in Zutphen aan de gevolgen van een hartstilstand.

In Zutphen had hij sinds bijna twee jaar een zomerhuisje en ontmoette hij zijn vriendin. Maar hij had ook nog een woon-werkruimte op de hoek van de Nieuwe Amstelstraat en het Waterlooplein in Amsterdam. Op de ochtend van zijn begrafenis sierde zijn medebewoner multi-kunstenaar Tjebbe van Tijen, elke traptrede met een literaire ode aan Van Beekum. Deze papieren traploper was een kunstwerk op zichzelf.

Van Beekum was een juristenzoon. Hij werd geboren in Rijswijk en groeide op in Zwolle. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie interieurarchitecteur en meubelontwerpen. Daarna richtte hij zijn eigen ontwerpbureau voor interieurs en meubilair op in Amsterdam. Hij was aanvankelijk vooral bezig met interieurs. Al gauw had hij talrijke klanten, waaronder ook het Anne Frank Huis. In 1980 ging hij ook stoelen en tafels ontwerpen. Op de Triënnale voor meubelontwerpen in Poznan werd een van zijn eerste ontwerpen meteen bekroond.

In 1988 zei hij in een interview met NRC Handelsblad dat zijn ontwerpen licht van constructie moeten zijn, zowel in gewicht als in voorkomen. ‘Ze verdringen de rest niet en komen daardoor overal tot hun recht.’

Een ander opvallend ontwerp van hem was de krokodiltafel, een lange lage tafel die door de schuine poten deed denken aan een krokodil. In 1989 sloot hij zich aan bij ontwerpbureau Total Design. Samen met het team ruimtelijke vormgeving ontwierp hij het baliemeubilair voor de Nederlandse postkantoren, bekroond met de Kho Liang Ie prijs 1991 voor industriële vormgeving.

Hij had een voorkeur voor staal, hoewel hij in zijn opleiding alleen met hout had gewerkt. ‘Bij hout krijgt een object al gauw een zwaardere dimensie. Ik houd ervan als een meubel lijkt te zweven.’

Vanaf 1997 was hij verbonden aan het architectenbureau Zaanen & Spanjers (ZSA), waar hij de interieurs ontwierp voor de theater De Meervaart in Amsterdam en de bibliotheek van centrum Cultura in Ede. Na 2002 ontwikkelde hij zich tot archiefonderzoeker. Dit resulteerde in diverse boeken over architecten van de Amsterdamse School, zoals B.T. Boeyinga en Cornelis Kruyswijk.

Hij was nog bezig met onderzoek naar de de architecten Henk Wegerif en W.A.M. van de Ven.

Radboud van Beekum had samen met zijn vrouw Josine Mertens twee zoons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden