Race om titel van oudste ter wereld

Na het verscheiden van Jeanne Calment, 122, is de titel van 'oudste mens ter wereld' weer vrij. Bij het Guinness Book of Records stromen de claims binnen....

In een Noord-Libanees bergdorpje weet Ali Mohammed Hoessein zeker dat hij de oudste mens ter wereld is. Volgens zijn identiteitskaart is hij geboren in 1862, waardoor hij inmiddels de leeftijd van 135 zou hebben bereikt. Toch maakt ook hij weinig kans. De burgerlijke stand van Libanon was een rommeltje, voordat de Franse kolonisatoren in 1932 een volkstelling organiseerden.

Uit een verzorgingshuis in Pensacola, Florida komt de claim van Agusta Watts, die volgende week 121 wordt. Omdat zij haar leeftijd slechts kan staven met papieren van de bijstand, wil Guinness haar niet eens in de lijst met kanshebbers opnemen. Het recordboek is streng, zegt John Hansen, hoofd van de afdeling onderzoek. De bejaarde moet minstens een geboortebewijs of een uittreksel uit een betrouwbaar bevolkings-, school- of kerkregister kunnen overleggen.

Waarschijnlijk zal de oudste ter wereld dan ook wederom uit de westerse wereld komen. Koploper in de race is Christian Mortensen, bewoner van een verzorgingstehuis in San Raphael, Californië. Op 16 augustus hoopt deze verstokte sigarenroker 115 te worden. Hij is geboren in Denemarken en emigreerde in 1903 naar de Verenigde Staten. Zijn claim wordt ondersteund door een demograaf van de University of California.

Mortensen is nog lang niet zeker van de overwinning. Onderzoekers van Guinness trekken de antecedenten van een 118-jarige vrouw uit Californië na. Waarschijnlijk zal het nog enige tijd duren voordat het recordboek bekend maakt wie de nieuwe wereld-senior is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden