Rabo-code

DE gedragscode die de Rabobank wil hanteren om de uitwassen van de genetische revolutie te scheiden van de zegeningen, heeft voorspelbare reacties opgeroepen....

Dat een financiële instelling met sterke wortels in de landbouw zich nu uitdrukkelijk openstelt voor discussie en streeft naar meer openheid bij haarzelf en haar cliënten, valt toe te juichen. Een dergelijke aanpak zou de bedrijfstak op den duur weleens meer maatschappelijke voordelen kunnen brengen dan het simpele wegwimpelen van kritiek waar bedrijven zich nu vaak toe beperken.

Het maatschappelijke gezicht dat met veel verve door de Rabobank wordt gepresenteerd, zou meer indruk hebben gemaakt als ook wat duidelijker in 'eigen vlees' was gesneden. De bank die bestaande kredietrelaties ongemoeid laat, wekt weliswaar de indruk het voortouw in dit debat te nemen, maar gaat inhoudelijk nauwelijks verder dan het regeringsbeleid.

De bank is een belangrijke financier van de agrarische productiekolom - van boerenbedrijf tot voedingsmiddelenindustrie. Op dat vlak worden in de gedragscode nauwelijks nieuwe grenzen gesteld. Wel oordeelt de bank scherper over het terrein waar men veel minder actief is, de biotechnologie bij dieren en het klonen en de genetische manipulatie van mensen. De wetgever is op dat vlak dezelfde mening toegedaan.

Of de Rabobank met zijn initiatief een trait-d'union kan vormen tussen maatschappij en bedrijfsleven zal in de praktijk moeten blijken. Welke wetenschappers, bijvoorbeeld, gaan de Rabo adviseren, welke maatschappelijke groeperingen mogen meepraten in het debat dat de bank wenst? Laat de bank zijn oren hangen naar de Dierenbescherming, die de productie van nieuwe geneesmiddelen met behulp van dieren afwijst, of naar de patiëntenverenigingen?

De voorbeelden die Rabo-topman Smits aandraagt, overtuigen nog niet. Hij doet met terugwerkende kracht de 'terminator-technologie' in de ban. Die methode, waarmee steriele planten worden gekweekt, is inmiddels zelfs door de grote agrarische biotechbedrijven afgezworen. Omgekeerd is de 'gouden rijst', die wel binnen de Rabo-grenzen valt, een evident voorbeeld dat biotechnologie voor de Derde Wereld een zegen kan zijn. Veel lastiger is het positie in te nemen in het grijze tussengebied.

Ondanks die kanttekeningen is te waarderen dat de Rabobank zich openstelt voor toetsing door de buitenwereld. Ook van andere banken, zoals ABN Amro en ING, mag worden verwacht dat zij hun grenzen aangeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden