Qatarese zakenman vliegt 4.000 koeien in om melktekort te voorkomen

De woestijn van Qatar klinkt niet als de beste plek voor een nieuw melkveebedrijf. Toch laat zakenman Moutaz Al Khayyat zestig vliegtuigen vol Holsteinkoeien overvliegen vanuit Australië en de VS. Een mooi sappig weiland zullen de vierduizend koeien waarschijnlijk nooit meer zien, maar een medaille voor het redden van de natie zit er wellicht wel in.

Foto anp

De koeien komen op een moment van schaarste. Voorheen kwam vrijwel alle verse melk, kaas en yoghurt uit buurland Saoedi-Arabië. Maar sinds vorige week komt er geen druppel melk meer over de enige landsgrens van Qatar. Saoedi-Arabië heeft net als vijf andere Arabische landen alle banden met Qatar verbroken. De landen zijn boos over de steun van Qatar aan 'gewapende terroristische activiteiten' van groepen als IS en de Moslimbroederschap.

Werken voor Qatar

'Dit is het moment om voor Qatar te werken', zei Al Khayyat deze week tegen persbureau Bloomberg. De zakenman werd groot met bouwprojecten op het schiereiland. Inmiddels kent zijn zakenimperium ook een landbouwbedrijf 50 kilometer ten noorden van Doha. Nu lopen er alleen nog schapen en geiten in de zanderige buitenplaatsen achter de hokken. Maar Al Khayyat was al langer van plan om ook koeien te houden op de boerderij waar alleen het gazon langs de oprijlaan van gras is. De stallen staan er al.

Toen de inwoners van Doha na de boycot begonnen te hamsteren bij de supermarkten, besloot Al Khayyat dat dit het moment was om zijn melkveebedrijf uit de grond te stampen. De boot die de dieren in september zou brengen werd afbesteld. Het transport moest met vliegtuigen. Extra kosten: bijna 6 miljoen euro.

Hoe zit dat met die boycot op producten uit Qatar? Wijs in onderstaande afbeelding met uw muis op een cirkel om te lezen hoe de relatie met de regering van Qatar is.
(Tekst gaat hieronder verder.)

Het voordeel is dat de productie van verse melk nu niet in september, maar al aan het einde van de maand begint. Half juli moet de boerderij genoeg melk leveren om een derde van de binnenlandse vraag te voorzien. Daar zal ook staatshoofd al-Thani blij mee zijn. Door de boycot hecht de overheid steeds meer waarde aan voedsel uit eigen land. In sommige winkels zijn al borden geplaatst die aangeven welke melkproducten 'Made in Qatar' zijn. Of de koeien ook blij zijn met dat label valt te betwijfelen.