Postuum Hans Simons (1947-2019)

PvdA-politicus Hans Simons (1947-2019) was zijn tijd ver vooruit

PvdA-politicus Hans Simons is woensdag overleden. Als staatssecretaris van Volksgezondheid was hij in zeker één opzicht zijn tijd jaren vooruit. 

Beeld ANP

Al in 1990, ver voordat het tweede kabinet-Balkenende (2003-2006) er echt werk van maakte, presenteerde de PvdA’er zijn plan voor een basisverzekering in de gezondheidszorg. Het onderscheid tussen het ziekenfonds en de particuliere verzekeringen moest worden opgeheven en mensen dienden meer uit eigen zak te gaan betalen – ook toen al speelde het debat over de almaar oplopende zorgkosten. 

Maar anders dan zijn verre opvolgers koos Simons uit volle overtuiging niet voor opheffing van het ziekenfonds maar voor afschaffing van de particuliere zorgverzekeraars. ‘De gezondheidszorg is zo belangwekkend, zo’n wezenlijke publieke verantwoordelijkheid', redeneerde hij, ‘dat ik me een andere oplossing moeilijk kan voorstellen. We moeten oppassen dat de markt niet een leidend principe wordt.’

Dat werd het later dus toch, want Simons’ plan kwam er niet. Het sneuvelde onder politieke hoogspanning in de Eerste Kamer, onder meer omdat coalitiegenoot CDA zwaar tilde aan de bezwaren van de zorgverzekeraars. Simons moest voor reparatie terug naar de Tweede Kamer, maar hij kreeg er geen beweging meer in. Voor altijd zou zijn naam op het Binnenhof verbonden blijven aan een niet-uitgevoerd plan. 

Terecht is dat niet, want er waren ook geslaagde projecten in dat derde kabinet-Lubbers (1989-1994). De oprichting van het BIG-register, waarin alle medische hulpverleners zich moeten registreren, staat mede op zijn naam. En tien jaar voor D66-minister Els Borst zette Simons een belangrijke stap in versoepeling van de euthanasiewetgeving: medische hulp bij levensbeëindiging bleef strafbaar, maar alleen indien de arts niet zorgvuldig had gehandeld. 

Voor en na zijn Haagse jaren was Simons politiek actief in Rotterdam, eerst als gemeenteraadslid voor de PPR, later voor de PvdA als fractievoorzitter, langjarig wethouder van Onderwijs en vervolgens als Havenwethouder en locoburgemeester. Zijn partij herdacht hem donderdag met respect: ‘De goede zaak en het welzijn van mensen was in alles wat Hans deed het belangrijkste uitgangspunt.’ 
Hans Simons is 71 jaar oud geworden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden