PvdA is gedoe met ov-chipkaart zat

‘Zo langzamerhand is de grens bereikt’, zegt het Kamerlid Lia Roefs over het gebrek aan samenwerking...

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

den haag De ene provincie laat ouderen goedkoop reizen, de andere geeft de korting aan jongeren. In Amsterdam kost een weggooikaartje (voor een uur) in de metro 2,60 euro, in Nijmegen betaalt de reiziger voor zo’n zelfde kaartje 2 euro.

Regeringspartij PvdA is de verwarrende invoering van de ov-chipkaart meer dan zat. ‘Zo langzamerhand is de grens bereikt’, zegt het Kamerlid Lia Roefs. Het probleem is volgens haar de regie, iets dat al jaren speelt.

Die regie ligt bij de provincies, gemeenten en de vervoerders. Maar de onderlinge samenwerking is ver te zoeken. Roefs wil snel een einde aan die onduidelijkheid. Anders dreigt ze de afgesproken marktwerking weer een tikkeltje terug te draaien. Voor de strippenkaart bepaalde de rijksoverheid de tarieven, bij de ov-chipkaart kunnen de vervoerders dat zelf regelen. ‘Maar als de vervoerders er niet uitkomen, gaan we die tarieven weer zelf regelen.’

Vorige week sprak de ombudsman voor het openbaar vervoer, OV Loket, over een zeer gebrekkige samenwerking. In de eerste negen maanden van dit jaar kreeg de organisatie achthonderd klachten over de chip. Vervoersbedrijven zouden het reizigers onnodig moeilijk maken omdat ze eigen regels hebben voor abonnementen.

En dat geldt alleen nog maar voor bus, tram en metro. In de trein wordt de ov-chipkaart vanaf deze maand gefaseerd ingevoerd. Roefs voorziet al problemen.

Als voorbeeld noemt ze een treinreis van Sittard naar Nijmegen. Tot Roermond verzorgt de NS die reis, daarna Veolia. De reiziger moet, omdat de reis via twee bedrijven loopt, twee keer het instaptarief betalen.

Vanavond zal Roefs in een debat met staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat opnieuw aandringen op regie. ‘Desnoods schrappen we het instaptarief.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden