Pureeknijper

Het heerst. Dat hoor je om je heen. Maar wanneer heerst het niet? Er kan er niet eentje in je huishouden een dag het bed houden met een thermometer onder een oksel of de buurvrouw zegt: het heerst....

Het gaat dan om de eerste trek. Na twee dagen griep zin om weer iets te eten. Vanonder het dekbed worden de bestellingen doorgegeven: een zachtgekookt ei, een kop bouillon en een stuk geroosterd brood. Klassiek opknappen is dat. Maar die bouillon? Je hebt de onverschillige bloksmelters, de luie cuppesoupers, de drinkbouillonpoederklutsers, maar als je een goede zuster (m/v) wilt zijn? Dan maak je bouillon. Pech: het opknappen na de zware griep zet in ver na sluitingstijd, er kan niets meer in huis worden gehaald, het moet met wat in het keukenkastje te vinden is. En snel natuurlijk, je kunt iemand die weer leven wil geen zes uur laten wachten tot van de ossenstaart een krachtige bouillon getrokken is.

Kleine gedroogde paddestoelen zijn er nog. Vlug in de week gezet in lauw water. Vanonder het dekbed horen we zachtjes roepen dat in de bouillon wel wat tomaat zou kunnen. Drie forse tomaten vlug in een klein pannetje water op klein vuur gezet. Als het water kookt, vuur uit. De tomaten blijven in het hete water tot ze nodig zijn. In de koelkast staat een potje miso-pasta van gefermenteerde sojabonen. Het gaat lukken binnen anderhalf uur.

Laten we het over de pureeknijper hebben. Een roestvrijstalen stuk gereedschap dat moet worden opgewaardeerd. Een korf waar een tennisbal in past. De knijper werkt eender als een scharnierende notenkraker en ziet eruit als een reusachtige knoflookknijper. In de korf past een schijf. Als de twee handvatten op elkaar worden gedrukt, perst de schijf de inhoud in de korf door de gaatjes naar buiten. Die inhoud kan een gekookte aardappel zijn, die tot puree geknepen wordt. De meeste dagen van de maand hangt de pureeknijper werkloos aan het keukenrek. Je komt er niet op dat het ook een tomatenknijper is. Het is het aangewezen gereedschap om het wereldkampioenschap tomatensoepkoken mee te verbeteren.

We maken de paddestoeltjes heet in eigen weekwater en roeren er een lepel miso-pasta door. Als de bouillon met paddestoelen klaar is, knijpen we de tomaten door de pureeknijper in de soep. Er komt prachtige puree uit, die zich goed mengt in de soep. In de knijper blijft het vel achter met de meeste pitjes.

Tip: als je meteen heel hard knijpt, komt er ook tomatenpuree op het keukenraam en op je kleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.