Pubers hebben behoefte aan opvang

Niet alleen tieners met werkende ouders, ook jongeren die thuis aandacht te kort komen en gezelligheid missen, willen naar de buitenschoolse opvang....

Van onze verslaggeefster Maria Hendriks

Het onderzoek is uitgevoerd door het Instituut voor Advies, Onderzoek en Ontwikkeling in Noord-Brabant en werd donderdag in Eindhoven gepresenteerd. De mening van tieners en hun ouders over buitenschoolse opvang is van belang nu de regering geld heeft vrijgemaakt voor experimenten met de opvang voor twaalf- tot zestienjarigen.

Slechts 14 procent van de ouders wil buitenschoolse opvang voor hun tieners, waarschijnlijk omdat de meeste ouders al iets geregeld hebben. Opvang wordt met name gevraagd door alleenstaande ouders, moeders die buitenshuis werken, ouders met een niet-Nederlandse achtergrond, ouders die in de stad wonen en ouders die al ervaring hebben met georganiseerde opvang.

Ook over de manier waarop die opvang moet zijn ingericht, verschillen kinderen van hun ouders. Jongeren willen een opvang waar ze de vrijheid hebben om te komen en gaan als ze zin hebben en waar ze hun vrienden mee naartoe kunnen nemen. Een opvang waar ze vooral leuke dingen kunnen doen zoals sporten, kletsen en hangen.

De helft van de jongeren vindt huiswerkbegeleiding ook wel een goed idee en in de vakantie wil driekwart dat er activiteiten worden georganiseerd. Maar de opvang moet vooral een eigen plek zijn met een leuke, jonge leiding. De leiding moet ook letten op de veiligheid en de sfeer. 'Geen drugs, geen tuig en geen pesters in de groep', schreef een jongen.

De ouders daarentegen willen wel enige vorm van controle. Ze willen weten waar hun kind is en zijn ertegen dat tieners zelf bepalen wanneer ze komen en gaan. Ouders vinden huiswerkbegeleiding heel belangrijk en voelen ook voor extra leerprojecten in de buitenschoolse opvang.

Jongeren vinden dat de opvang vooral niet op school moet plaatsvinden en liefst ook niet in een buurthuis. Ze willen een plek dicht bij huis, in een gebouw met verschillende ruimtes waar ze ook kunnen sporten. Een op zichzelf staande locatie, door jongeren zelf ingericht, zou een goede oplossing zijn, vinden de onderzoeksters. Ouders denken juist wel aan een ruimte op school of in een buurthuis, maar net zoveel ouders maakt het eigenlijk niet uit waar de opvang is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden