Psychologisch onderzoek naar Volkert van der G.

Het Openbaar Ministerie gaat nieuw onderzoek doen naar de psychische toestand van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. Dat bevestigt zijn advocaat Stijn Franken vandaag in reactie op een bericht van de NOS. Over wat het onderzoek precies behelst, wil hij niets zeggen.

Volkert van der G. in 2003. Beeld anp

Van der G. is ruim een week geleden op proefverlof geweest, dit gebeurde zonder de familie Fortuyn in te lichten, zoals volgens de broer van Pim Fortuyn 'beloofd was'. In oktober stak staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) een stokje voor het proefverlof van Van der G. omdat het verlof voor veel maatschappelijke onrust zou zorgen en gevaarlijk zou zijn voor Van der G.

Normale leven
De Raad voor Strafrechtstoepassing (RSJ) bepaalde dat Volkert van der G. het verlof toch moest krijgen. Hij moest voor 1 februari een keer de gevangenis uit om aan het normale leven te wennen.

'Aan de uitspraak van de RSJ heb ik gevolg gegeven. Inmiddels heeft het eerste verlof plaatsgevonden. Omdat het hier een individuele zaak betreft, kan ik, zeker gelet ook op de aard van de zaak, verder geen enkele mededeling over het verlof doen', liet Teeven maandag 20 januari aan de Tweede Kamer weten. Vanaf nu moet Van der G. volgens de bewindsman maandelijks een etmaal proefverlof krijgen.

Re-integratieprogramma
Er dreigde opnieuw onrust bij de verlening van het proefverlof. Teeven vreesde verstoring van de openbare orde en vreesde ook voor de veiligheid van Van der G. Hij wilde daarom een speciaal re-integratieprogramma.

Daarmee ging de Raad voor Strafrechtstoepassing niet akkoord. De RSJ vindt dat de risico's van het proefverlof ondervangen kunnen worden met een aantal maatregelen. Alle partijen zouden plaats en tijd geheim moeten houden. Van der G. zou ook van een ander verlofadres gebruik moeten maken, dan hij eerder had opgeven. Verder adviseerde de RSJ Van der G. zijn identiteit en verblijfplaats te verhullen.

Volkert van der G. werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn. Hij komt hoogstwaarschijnlijk in mei dit jaar vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten. Gevangenen die zich goed gedragen, kunnen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. In voorbereiding daarop mogen veroordeelden op proefverlof.

Vanavond debatteert de Kamer met Teeven over het proefverlof van Van der G.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden