Provenzano's properheid kostte hem uiteindelijk zijn vrijheid

Bernardo Provenzano, de capo dei capi van de West-Siciliaanse mafia, is tegen de lamp gelopen door zijn wasgoed. Dat is bijna aandoenlijk knullig voor iemand die er met zes veroordelingen tot levenslange gevangenisstraf op zak in is geslaagd 43 jaar uit handen van de politie te blijven....

Zo heeft ook properheid haar prijs.

Provenzano's bewassing werd verzorgd door zijn levenslange echtgenote, Salveria Benedetta Palazzolo. Om praktische redenen wonen de twee sedert 1992 niet meer samen, maar de brief die de politie dinsdagmorgen in Provenzano's oude, elektrische 'Brother' vond, was er één aan haar. 'Carissima, amore mio...', verder was hij nog niet gekomen. Op het gas stond een pan cichorei te pruttelen voor de lunch, want Provenzano was huisman geworden.

In de omgeving van Corleone zijn enige tijd terug kleine camera's geplaatst die de bewegingen rond het boerderijtje hebben geregistreerd. Gewoonlijk komt er alleen een herder. Toen de politie drie weken geleden een telefoontje afluisterde waarin Salveria Palazzolo iemand verzocht geregeld pakketjes wasgoed ter plekke te bezorgen, werd zij argwanend. Dinsdagmorgen werd de huishoudelijke hulp gevolgd en toen er een arm uit het raam van de bouwval kwam om het aan te nemen was Provenzano's lot bezegeld. Bij zijn arrestatie bood hij geen weerstand en op de vraag of hij het was stelde hij zich keurig voor: 'Ja, ik ben Bernardo Provenzano'. Ook verder leek hij onverstoorbaar: hij vroeg alleen of hij zijn onafscheidelijke en inderdaad brandschone witte sjaal mocht meenemen.

In het onderkomen van 'Zu Bennu' werden drie boeken aangetroffen: de bijbel, een eendelige medische encyclopedie mét plaatjes en een boek over de geschiedenis van de mafia. In hun even beperkte als rijke thematiek zijn ze alledrie karakteristiek. De gelovige Provenzano staat er om bekend zijn zakelijke post telkens te besluiten met een bede om de zegen en bescherming van de Allerhoogste. Hij kent het belang van die zegen en veel van zijn adressanten moeten van de noodzaak van bovennatuurlijke bescherming doordrongen zijn geweest.

Ook tobt hij met medische klachten. Enkele jaren geleden werd hij in Marseille aan zijn prostaat behandeld, maar dat kwam pas aan het licht toen hij alweer met onbekende bestemming was vertrokken om te revalideren. Een man in zijn positie was voor alledaagse gezondheidsvraagstukken aangewezen op zelfhulp. Het boek over de mafia, tenslotte, bleek grotendeels aan hemzelf gewijd.

Op de vraag aan Italië's hoogste mafiaprocureur, Pietro Grasso, tijdens de persconferentie van dinsdagavond of deze verwachtte dat 'Zu Bennu' zou gaan praten antwoordde Grasso: 'dat lijkt mij niet aannemelijk'. Wel is inmiddels bekend geworden dat Provenzano geregeld ging biechten: hij had zijn eigen priester-biechtvader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden