Profiel: Regeltjes zijn niet de sterkste kant van prins Bernhard jr.

Prins Bernhard kan vanaf de aanlegsteiger bij zijn nieuwe villa zijn passie voor boten uitleven. Als ondernemer in de ICT-sector werd hij op eigen kracht miljonair.

Het nieuwe huis van Prins Bernhard, een 19de-eeuwse villa in Amsterdam, met uitzicht op de Singelgracht.

Het gaat prins Bernhard van Oranje goed en dat laat hij weten ook. Zijn nieuwe huis, een barokke 19de-eeuwse villa aan de Weteringschans, is een blikvanger in Amsterdam. Gelegen in een rijtje van vier soortgelijke stadspaleizen biedt het uitzicht op de Singelgracht en het Rijksmuseum. Vraagprijs: 3,25 miljoen euro.

Een verstandsaankoop is deze woning niet. Volgens het kadaster is er 319 vierkante meter woonruimte - net iets minder dan in het huidige onderkomen van de prins, een aanzienlijk goedkoper herenhuis aan de chique Koninginneweg in Amsterdam-Zuid.

Aanlegsteiger
Maar de aanlegsteiger maakt alles goed. 'De ligging aan het water is voor Bernhard heel belangrijk', zegt Paul Mol, een van zijn zakenpartners van het eerste uur. Bernhard junior heeft een passie voor klassieke boten, vooral zeiljachten. Financieel is hij betrokken bij de exclusieve jachtmakelaar 'Prins van Oranje' in het Friese Heeg, die volgens de eigenaar is vernoemd naar een historisch gebouw in de regio.

Bernhard junior (41), de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, maakt al sinds zijn studententijd naam als 'zakenprins'. Met zijn activiteiten in de ICT-sector, samen met studievrienden Paul Mol en Menno de Jong, is hij op eigen kracht miljonair geworden. Sinds 2003 handelt het trio ook in vastgoed. De prins, met meer dan vijfhonderd contacten op LinkedIn, breekt daarmee met een decennialang Oranje-taboe op openlijk ondernemen.

Vastgoedhandel
De vastgoedhandel waarin de prins participeert, scoort volgens Mol 'commercieel boven verwachting'. Levi 9, het ICT-bedrijf waarvan Bernhard junior mede-directeur is, maakt flinke winst, zegt algemeen directeur Paul Schuyt. 'Het gaat echt top, tegen de conjunctuur in.'

De cijfers om dat succes te onderbouwen, laten op zich wachten. Vondel Capital B.V., waarin de prins en zijn zakenvrienden hun belangen hebben ondergebracht, heeft al twee jaar geen jaarrekening gedeponeerd bij de Kamer Van Koophandel. Hetzelfde geldt voor de privé-bv's van de prins en zijn companen, met klinkende namen: Geen Woorden Maar Daden, Nooit Meer Slapen en Rasputin.

Het niet deponeren van een jaarrekening is een economisch delict. Over 2009 is de uiterste deadline inmiddels verstreken. De schuld ligt bij de Kamer van Koophandel, zegt huisaccountant Mathijs Mennen. 'Mijn collega heeft alle jaarrekeningen in een envelop gedaan en opgestuurd, maar dat is blijkbaar niet goed verwerkt.'

Verwonderd
De Kamer van Koophandel Amsterdam is verwonderd over deze redenering. 'Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer om te controleren of de jaarrekening daadwerkelijk wordt gepubliceerd.' Een zoektocht naar de verloren envelop levert op dat die nooit bij de Kamer is bezorgd.

Administratieve regeltjes lijken niet de sterkste kant van Bernhard junior. Dat blijkt al wanneer hij als 19-jarige student economie in Groningen Ritzen Koeriers begint, samen met huisgenoot Paul Mol, vanuit de keuken van hun studentenhuis. 'We legden een vaste telefoonlijn aan en leenden 2.000 gulden bij de bank', herinnert die zich.

De jongens maken begin jaren negentig creatief gebruik van de door onderwijsminister Jo Ritzen ingevoerde ov-studentenkaart. Daarmee kunnen medestudenten zonder reiskosten met de trein pakjes bezorgen. Het is een succes. Maar de jonge entrepreneurs komen in opspraak als blijkt dat ze hun werknemers ten onrechte als freelancers beschouwen en geen sociale premies afdragen. Met het Openbaar Ministerie treffen ze een schikking voor omgerekend 12.000 euro.

Vanwege zijn afkomst blijft zo'n misstap aan prins Bernhard hangen. Zolang zijn neef Willem-Alexander nog geen koning is, blijft hij het elfde en laatste lid van ons Koninklijk Huis. Hij is in 2000 getrouwd met het burgermeisje Annette Sekrève. Ze krijgen drie kinderen, die geen Van Oranje heten, maar Van Vollenhoven.

Lees het volledige profiel vandaag in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden