Professoren: Aartsbisschop Eijk moet opstappen

Aartsbisschop Wim Eijk moet opstappen. Deze oproep doet een groep rooms-katholieken, onder wie prof. Wiel Hoekstra, prof. Mebius Kramer en prof. Jan Stoop in een opiniestuk in de Volkskrant.

Bisschop Wim Eijk

Eijk heeft zich 'sinds zijn ambtsaanvaarding bij voortduring een autoritair bestuurder getoond die communicatie een lage prioriteit geeft, die competente beleidsorganen opheft, die zonder overleg ongefundeerde beleidskeuzes maakt, die overhaast en soms impulsief te werk gaat, die geen blijk geeft zich ervan bewust te zijn dat hij een elementair menselijk respect verschuldigd is aan degenen die door zijn beslissingen persoonlijk geraakt worden.' Zijn recente 'demarches richting het Groningse bisdom (in de Volkskrant van 30 april 2011, red) zijn onthutsend'.

Volgens de groep katholieken heeft Eijk 'zijn bisschoppelijke macht' aangewend 'om in te breken in de persoonlijke levenssfeer van anderen: een collega bisschop en een van diens naaste medewerkers, in strijd met het recht op privacy en met het collegiaal fatsoen, om van de liefde niet te spreken waar Jezus van Nazareth zijn leven voor heeft gegeven.'

Consequentie
De aartsbisschop wilde achterhalen hoe en waar een kritische brief over zijn functioneren was uitgelekt. Hij eiste een onderzoek van de computers van het bisschopshuis van Groningen en de persoonlijke computers van de econoom van het bisdom. 'Het disfunctioneren van deze bisschop bereikt daarmee een climax en leidt tot een onherstelbare schade van de rooms-katholieke kerk in Nederland. In hoeverre daar krachten uit zijn directe omgeving toe hebben bijgedragen is niet duidelijk. Zeker is wel dat bisschop Eijk niet in staat is de zware verantwoordelijkheid, die aan de functie van aartsbisschop van Utrecht verbonden is, zelfstandig en naar behoren te dragen. Het ware wenselijk dat hij dat zelf inziet en de consequentie daaruit trekt', aldus de katholieken.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden