Prodi gaat steeds meer op Berlusconi lijken

De tegenpolen Romano Prodi en Silvio Berlusconi beginnen sterk op elkaar te lijken. De hoogleraar economie die het tot premier van Italië bracht, herkent zijn eigen problemen steeds meer in die van de mediamagnaat die begin 1994 in het politieke gat sprong....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Net als destijds Berlusconi wordt nu ook Prodi op de huid gezeten door de rechters. Prodi roept even luid als Berlusconi dat hij onschuldig is. President Scalfaro denkt opnieuw hardop na over wat er na de val van de premier gaat gebeuren. En die val kan precies als twee jaar geleden worden veroorzaakt door onverzoenlijke tegenstellingen binnen het regeringsblok.

Het parket in Rome heeft een proces aangevraagd tegen Prodi omdat hij in 1993 als president van de staatsholding IRI een voedingsconcern tegen zwaar verlies zou hebben verkocht aan een obscure maatschappij. Die firma verkocht prompt een deel van het concern met grote winst door aan Unilever, waarvan Prodi consulent was geweest.

Prodi staat bekend als een goedzak. Maar die reputatie heeft hij op het spel gezet met zijn woeste reactie op de justitiële zet tegen hem en vooral op de manier waarop de berlusconiaanse krant Il Giornale daar werk van maakt. Volgens de premier proberen zijn tegenstanders hem met leugens en laster weg te werken. Ik word beschuldigd, zegt hij, van iets waartoe al besloten was voordat ik president van het IRI werd. Ook Berlusconi had het over leugens en laster toen hij in november 1994 de aanzegging kreeg dat hij van corruptie werd verdacht.

President Scalfaro is weer volop van de partij. Zaterdag zei hij in Egypte dat Prodi aan justitie 'duidelijke antwoorden' heeft gegeven. Dat leverde de president harde kritiek op van rechts en uiterst links. Hij zou de grondwet hebben geschonden door zich te bemoeien met een zaak die behalve Prodi zelf, alleen justitie aangaat.

Maar de president verdedigt Prodi niet door dik en dun. 'Voor het ogenblik is er geen proces tegen hem', zei hij. Voor het ogenblik. Als dat proces er komt, Scalfaro heeft dat zelf al aangekondigd, zal hij omzien naar een andere premier. Zoals hij deed na de val van Berlusconi.

De politieke basis van Prodi is even zwak als die van Berlusconi. De coalitie van tv-baas had, net als de huidige centrum-linkse Olijf, maar in één kamer van het parlement een meerderheid. En die coalitie was haast even tegennatuurlijk als die van Prodi.

De laatste dagen wordt duidelijk dat een regering die zowel de communist Bertinotti als de liberaal Dini nodig heeft, geen lang leven is beschoren. Dini is erin geslaagd de door Bertinotti doorgedreven eurotax te wijzigen in het voordeel van de vrije beroepen. Bij Prodi's volgende knieval voor Bertinotti, waarschuwde Dini, stap ik op.

Die verbijsterende instabiliteit kan alleen met diepgaande staatkundige hervormingen worden bestreden. Berlusconi heeft aan zijn onmisbare medewerking een voorwaarde verbonden: de regering moet eerst even de rechters van de Operatie Schone Handen mores leren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.