Update

Prins Willem-Alexander 'wél betrokken bij verkoop villa'; RVD spreekt tegen

Prins Willem-Alexander is toch actief betrokken bij de verkoop van zijn Mozambikaanse vakantievilla, zo zou blijken uit een acht pagina's tellende advertorial in een internationaal verschenen woontijdschrift, waarin de prins de villa aanprijst. De Rijksvoorlichtingsdienst stelt dat de opdracht voor de brochure al 'ruim voor de verkoop van de villa' is gegeven.

Redactie
Willem-Alexander en Máxima. Beeld afp
Willem-Alexander en Máxima.Beeld afp

De website Follow the Money schrijft dat uit de 'onlangs verschenen' brochure blijkt dat Prins Willem-Alexander nog steeds betrokken is bij de villa. Premier Rutte meldde op 16 januari aan de Tweede Kamer dat Prins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima 'geen enkele bemoeienis' meer hebben met het project in Mozambique, nadat de villa werd verkocht aan Machangulo SA, de organisatie die de villa zou beheren.

Volgens de RVD is de opdracht voor de brochure 'ruim voor de verkoop van de villa' gegeven. 'Premier Rutte was ook van de opdracht op de hoogte', aldus een RVD-woordvoerder. De bewering dat de prins nog betrokken zou zijn bij de villa is dus onjuist, stelt de RVD.

Glossy
In een acht pagina's tellende glossy advertorial in een exclusief internationaal woontijdschrift - waarin de prins wordt geïnterviewd - prijst hij de villa aan. De prins is, zoals Rutte ook schreef in zijn brief, wel nog steeds drager van het financiële risico van de verkoop van de villa.

Prins Willem-Alexander wordt door de tekstschrijfster uitgebreid geïnterviewd en geeft persoonlijke details vrij over hoe hij en Máxima ooit verliefd werden op het schiereiland Machangulo. De twee kochten de percelen voor hun aanvankelijke droomvilla in 2007. Ze wilden een vakantiehuis op een mooie rustige plek met veel privacy, en tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking.

Kritiek
Maar in 2009 wilde het koninklijk paar de villa weer van de hand doen, nadat er, vooral in de Tweede Kamer, ophef over was ontstaan. Willem-Alexander en Máxima hadden genoeg van de voortdurende publiciteit en de discussies over hun deelname in het vastgoedproject.

De prins had aanvankelijk een aandelenbelang in Machangulo SA. In de zomer van 2009 bracht de prins dat belang onder in de in Nederland gevestigde stichting Administratiekantoor Machangulo, om zo meer afstand te creëren. Deze stichting is later ontbonden.

Een luchtopname van het bouwproject. Beeld ANP
Een luchtopname van het bouwproject.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden