'Prins moet weg uit vastgoedproject'

Voorzitter Oranjeverenigingen: keuze voor het arme Mozambique zeer ongelukkig...

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

VROOMSHOOP Prins Willem-Alexander moet zich terugtrekken uit het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Als aanstaand staatshoofd is het ‘een ongelukkige keuze’ om in een arm Afrikaans land een vakantievilla te laten bouwen.

Dat zegt Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, in een reactie op de ophef over het project van de prins. Afgelopen weekeinde hielden de Oranjeverenigingen hun jaarcongres in Vroomshoop. Zonnevylle zegt dat hij met deze stellingname de zeer Oranjegezinde verenigingen vertegenwoordigt. Hij merkt ‘dat er in de wandelgangen veel over wordt gepraat’.

‘Ik begrijp heel goed dat er nu discussie is over deze keuze van prins Willem-Alexander. Het is zeer ongelukkig om voor zo’n arm land als Mozambique te kiezen, zeker als je dat doet vanuit het oogpunt van privacy. Ik vind dat minister-president Balkenende en koningin Beatrix hierover zouden moeten praten. Ik zou gehele afgelasting van het project zeer waarderen.’

In zijn congresrede in Vroomshoop uitte Zonnevylle zijn verontwaardiging over het vastgoedproject van de kroonprins niet. Wel kritiseerde hij de houding van de Tweede Kamer, als het gaat om de behandeling van het Koninklijk Huis. Hij verweet de volksvertegenwoordigers ‘elke dag verbijsterd, geschokt, en hoogst onaangenaam verrast te zijn’. Ook in de Tweede Kamer was kritiek op de bouw van een villa in Mozambique, mede naar aanleiding van berichten dat de groep rijke investeerders, waarvan de prins deel uitmaakt, nog onvoldoende voor de lokale gemeenschap zou hebben gedaan.

Zonnevylle: ‘Er worden direct uitspraken gedaan over het stijgen van het inkomen van de leden van het Koninklijk Huis tijdens een recessie, de bouw van een vakantiewoning in het buitenland of over brievenbusfirma’s in Den Haag. Onderwerpen, die niet slechts met een oordeel kunnen worden afgedaan.’ Hij meent dat de ministers hadden kunnen voorkomen dat Kamerleden snel een oordeel klaar hebben over het functioneren van de monarchie, zoals de laatste tijd het geval is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden