President Oeganda tekent omstreden antihomowet

President Yoweri Museveni van Oeganda heeft een omstreden antihomowet ondertekend die het mogelijk maakt dat mensen die zich herhaaldelijk 'schuldig maken' aan 'homoseksuele activiteiten' veertien jaar tot levenslang gevangenisstraf krijgen.

De Ugandese president Yoweri Museveni Beeld ap
De Ugandese president Yoweri MuseveniBeeld ap

Oorspronkelijk wilde het Oegandese parlement in de wet opnemen dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan. Dit werd na internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit is al verboden in Oeganda.

Het Oegandese parlement nam de wet in december aan en deze moest alleen nog door de president worden getekend. Museveni zei een maand geleden dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam later op dit besluit terug. Oegandese wetenschappers hebben volgens Museveni aangetoond dat homoseksualiteit niet genetisch is bepaald. Als westerse wetenschappers hem het tegendeel kunnen bewijzen, wil hij eventueel op zijn besluit terugkomen.

Ontwikkelingshulp stopzetten
De wet is populair in Oeganda, maar wordt door mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap veroordeeld. Meerdere Europese landen hebben gedreigd om ontwikkelingshulp aan Oeganda stop te zetten of te verminderen als de wet wordt aangenomen.

De Amerikaanse president Barack Obama riep Museveni op om de wet niet te tekenen. Als hij dit wel zou doen, zou dit de betrekkingen met Washington compliceren, aldus Obama. Gisteren zei de gepensioneerde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu dat het tekenen van de wet verkeerd zou zijn. 'Er is nooit een wetenschappelijke rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie, nooit', zei Tutu.

Maatregelen
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei vorige week maatregelen te zullen nemen als Museveni de wet ondertekent. 'Die wet is onacceptabel en kan niet zonder consequenties blijven.' Ook de Tweede Kamer riep Timmermans op om druk op Oeganda uit te oefenen. D66 en ChristenUnie willen dat de Nederlandse hulp aan de Oegandese overheid direct wordt gestopt.

Oeganda staat bekend als een homofoob land. Homoseksualiteit is er, net als in 37 andere Afrikaanse landen, strafbaar. Weinig Afrikanen zijn openlijk homo, omdat zij vrezen voor gevangenisstraffen, geweld en ontslag.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken Beeld anp
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse ZakenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden