President De Gaulle is een heel klein mannetje

President Charles de Gaulle, 1968. Beeld AFP

Echandens, 24 april 1961

Opnieuw historische dagen, en nachten, sedert vrijdag, niet meer op Cuba, in Laos, Congo of Angola, maar in Frankrijk en Algerije. Oproer. De kranten spreken zelfs van revolutie. En in de afgelopen nacht werden er, terwijl de tanks in Parijs patrouilleerden, wapens aan de bevolking uitgedeeld.

Vanmorgen horen we dat de televisie gisteren, voor de eerste keer in Frankrijk, de hele nacht door in de lucht is geweest en de oproepen van De Gaulle, Debré, Malraux, enz. uitgezonden heeft, mensen die in mijn ogen heel kleine mannetjes zijn.

Zal de Geschiedenis anders oordelen? Zullen er helden van gemaakt worden? Het is mogelijk. In dat geval dient de hele Geschiedenis herzien te worden.

Generaals leggen verklaringen af over hun optreden, grote mannen, die geen grote mannen zijn. Zij proberen, de een na de ander, de een tegen de ander, de massa op te zwepen. Nu opeens doen ze een beroep op het volk, het volk dat ze altijd veracht en als quantité négligeable behandeld hebben.

Mijn indruk, de indruk van een getuige op afstand? Het gevoel niet een tragedie, zelfs geen karakterkomedie, maar een klucht bij te wonen. Het is alleen erg dat er doden zijn, maar dat is het laatste waar de heren zich druk over maken.

Ik zal proberen Marc op te bellen, die er midden in zit. Als hij maar niet zo dom is partij te kiezen.

Georges Simenon (1903-1989), Belgische schrijver, de schepper van commissaris Maigret. Ingekort fragment uit Toen ik oud was. Vertaling K.H. Romijn. Bruna, 1971.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden