Prei-mosterdsoep met appel

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 8 personen
2 bosuitjes
Garnituur:
zout, versgemalen peper
5-6 eetl. grove mosterd
2 bekertjes crème fraîche à 125 ml
3 groentenbouillonblokjes
2 tenen knoflook
50 g boter
2 biologische Elstar-appels
ca. 1200 g verse prei
1 Elstar-appel
(100 g biologisch ontbijtspek)
1 eetl. olijfolie


Voorbereiding (ca. 35 minuten; kan 1/2 dag van te voren):
1. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen (je moet ongeveer 700 g schoongemaakte prei overhouden).
2. Schil 2 appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
3. Verhit de boter in een ruime braadpan en smoor de prei ca. 5 minuten op halfhoog vuur; schep regelmatig even om.
4. Voeg de appel, 1,2 l water, de gepelde knoflookteentjes en de bouillonblokjes toe aan de prei. Breng aan de kook en laat een minuut of 5 zachtjes koken tot de prei en appel zacht zijn.
5. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer zo glad mogelijk.
6. Zet de pan terug op laag vuur en klop met een garde eerst de crème fraîche en vervolgens de mosterd door de soep. Laat de soep een minuutje zachtjes koken en maak naar eigen smaak af met zout en peper. (Laat eventueel afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast).

Bereiding (ca. 10 minuten; 1/2 uur van tevoren):
1. Maak de bosuitjes schoon en snijd het groen in dunne ringetjes.
2. (Snijd het ontbijtspek, als je het gebruikt, fijn of in dunne reepjes.)
3. Schil de derde appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes (= `en brunoise').
4. Verhit de olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
5. (Bak het spek krokant. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.)
6. Bak de appelblokjes al omscheppend op hoog vuur iets bruin en zacht in de hete olijfolie (met spekvet).
7. Verwarm de soep zonodig opnieuw, maar laat hem niet meer koken. Schep de soep in kommen of borden en strooi er wat bosuitjes, appelstukjes en eventueel spek overheen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden