Predikers van zuivere islam voelen zich onbegrepen

De AIVD waarschuwt: de orthodoxe islam (salafisme) wint snel terrein. De salafisten zien zichzelf echter als buffer tegen gevaarlijke ‘dwaallichten’ als de Hofstadgroep....

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

‘Wij wensen kufar (ongelovigen) niet de dood, maar de islam toe.’ Met dit antwoord probeerde Abdel Maoula, in een gesprek over de gevaarlijke kanten van de ultraorthodoxe islam, de angel uit rapportages over terrorismebestrijding te halen. Maoula is een jonge salafist, die geregeld de als radicaal te boek staande As Soennah-moskee in Den Haag bezoekt.

Maar ook in de vierde Voortgangsrapportage Terrorismebestrijding, die de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie woensdag naar de Tweede Kamer stuurden, wordt het in Nederland snel groeiende salafisme weer als ‘een verontrustende ontwikkeling’ gekenschetst.

‘We doen niet anders dan op vreedzame wijze de zuivere islam verspreiden. Een islam die is ontdaan van culturele invloeden en die aanmoedigt terug te keren naar de tijd van de profeet Mohammed’, zei Maoula in dat gesprek. Hij onderstreepte, zoals alle woordvoerders van salafistische moskeeën, dat As Soennah juist een buffer vormt tegen echt gevaarlijke figuren, zoals de ‘dwaallichten’ van de Hofstadgroep. Met hun kennis vormen salafistische imams en jonge predikers een schild tegen het jihadistische gedachtegoed, is hun opvatting.

Ook al verwerpen de salafistische imams in hun preken het gebruik van geweld, volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil dat niet zeggen dat de overheid hen rustig hun gang kan laten gaan. In ambtsberichten waarschuwt de geheime dienst dat salafistische predikers aanzetten tot isolationisme. Met de groei van het salafisme keren steeds meer moslimjongeren zich af van de westerse waarden en normen en sluiten ze zich op in hun eigen ultraorthodoxe wereld.

Bovendien zegt de dienst dat salafistische moskeeën ook een opstap kunnen zijn voor een gewelddadige vorm van radicalisering. Die moskeeën signaleren zelf ook dat jonge bezoekers soms doelwit zijn van rekruten voor de jihad.

Cijfers over het aantal salafisten in Nederland hebben de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebetrijding niet. Islamdeskundigen wagen zich evenmin aan schattingen. Maar dat het salafisme groeit en een grote aantrekkingskracht heeft op zoekende moslimjongeren, staat volgens deskundigen vast. De gevestigde salafistische moskeeën als As Soennah (Den Haag), El Tawheed (Amsterdam) en Al Fourqaan (Eindhoven) zijn uiterst actief. Ze prediken in het Nederlands, gebruiken internet, geven lessen en lezingen. Jonge predikers, zowel ‘broeders’ als ‘zusters’, reizen het hele land af en beleggen in lokale moskeeën talloze islamconferenties.

Ze geven lessen aqeedah (geloofsleer) en fiqh (islamitische jurisprudentie), spreken over de profeet en zijn vrouwen, over het huwelijk, seksualiteit en over alles wat haram (verboden) is in huis (muziek, wijn, reclame met naaktfotografie, een hond, een schilderij met een levend wezen erop).

Salafistische jongeren verzetten zich vaak tegen de oudere moslimgeneratie, omdat deze een verwerpelijke islam aanhangt die is verweven met bijvoorbeeld de Marokkaanse of Somalische cultuur. Dat verzet is ook terug te vinden in een aantal gematigde moskeeën, waar jongeren proberen de macht te grijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden