Potato skins

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 1 tot 10 personen
een paar flinke, vastkokende aardappels
scheutje olie
100 gram
geraspte, pittige kaas
150 gram ontbijtspek in plakjes
paprikapoeder
tonnetje zure room
bieslook of groene uitjes
versgemalen zwarte peper
stuk bakpapier


Nee, Amerikanen kennen geen bitterballen, maar dat schandelijk gemis compenseren ze heel verdienstelijk met de alomtegenwoordige potato skins: ongeschilde aardappelen worden in de oven gegaard, vervolgens een beetje uitgehold, en gaan dan gevuld met kaas en spek nog even terug in de oven. Heet opgediend met een kwakje koele zure room en frisse groene uitjes vormt dit een uitstekend en zeer populair borrelhapje.

Maar het garen van die hele aardappels duurt vrij lang (soms wel anderhalf uur), en bovendien, wat moet je met dat uitgeschepte aardappelkruim? Daarom bedacht ik een snelle, verbeterde variant die minstens even lekker is: de aardappels worden van tevoren in plakken gesneden, die plakken worden in de oven gebakken en vervolgens van kaas en spek voorzien. Bijkomend voordeel is dat je zo'n plak niet zo vol kaas en spek kunt laden als die holle schuitjes, waardoor het hapje wat minder zwaar en calorierijk wordt.

Vreest niet, het is nog steeds geen dieetgerecht. Sterker nog, die plakjes zijn ook een uitstekend hoofdgerecht voor magere kinderen die verder niks lusten: ik boek er op alle fronten veel succes mee. Wie een flinke portie van deze schotel bij de borrel opdient, loopt zelfs een heel goede kans dat er die avond verder helemáál niet meer gekookt hoeft te worden, en dat kan soms enorm van pas komen.

Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Schil de rauwe aardappelen niet, maar boen ze goed schoon. Snijd ze in plakken van een halve centimeter dik. Doe de plakken in een kom, schenk er een beetje olie over, en hussel ze goed om, zodat ze overal met een dun laagje olie bedekt zijn. Leg de plakjes naast elkaar op een bakblik met een vel bakpapier erop. Bestrooi de plakjes met zout, versgemalen zwarte peper en een beetje paprikapoeder. Draai ze om en herhaal dit proces. Schuif het bakblik in de oven en laat de aardappels een half uurtje bakken. Draai de plakjes om en bak nog een kwartiertje.

Snijd intussen het spek in kleine stukjes en bak de snippers krokant uit in een koekenpan. Leg op elk aardappelschijfje een klein bergje kaas en een beetje spek. Schuif het geheel nog 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Serveer de plakjes gloeiend heet, met de koude zure room waar ringetjes bieslook of groene ui doorheen zijn geroerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden