Potage Parmentier

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 4 personen
Ruim een pond geschilde aardappelen, in stukjes gesneden
Ruim een pond wit en lichtgroen van prei, in ringen en goed gewassen
Anderhalve à 2 liter kippenbouillon
3 eetlepels zachte boter
peterselie


Gisteren zag ik in de bioscoop Julie & Julia, het levensverhaal van Julia Child, de tv-kok die Amerika vijftig jaar geleden Frans leerde koken, gespiegeld aan dat van Julie Powell, een grauw kantoormuisje in een ranzige buitenwijk van New York dat in 2002 haar leven vorm en inhoud probeerde te geven door in één jaar alle recepten van Julia Child's Mastering the art of french cooking na te koken. Van de resultaten hield ze een blog bij.

Julia Child was een curieuze, maar uiterst charmante verschijning, met haar lengte van ruim een meter negentig, haar opmerkelijke, beverige en toch ook wat joelerige stemgeluid en haar vriendelijk ongedwongen tv-optreden. Meryl Streep speelt haar in de film met een verbijsterend naturel: ik hield al zo veel van de échte Julia Child, maar deze is haast nog beter.

Heerlijk zijn de scènes in het (danig schoongepoetst) Parijs van de jaren vijftig, waar Julia op haar grote schoenen opgetogen van het ene naar het andere marktkraampje rent, en stotterend van verrukking allerlei lekkere dingen kookt en eet, meestal iets met heel veel boter. En haar man is ook al zo'n schat.

Het is jammer dat deze sympathieke film telkens onderbroken wordt wordt door de miezerige aanwezigheid van Julie Powell (gespeeld door Amy Adams).

Goed, in 2002 was bloggen nog iets bijzonders, maar in 2009 is er niets opwindends aan om iemand op een bioscoopscherm te zien bloggen, die het geschrevene ten overvloede ook nog eens hardop voorleest. Ook is die hele Julie in de film nogal een egocentrisch zeikwijf (in haar blog, later ook verschenen als boek, was ze een stuk grappiger) , waar ik eigenlijk geen moment sympathie voor kon opbrengen. Ach, was de film maar alleen over Julia gegaan!

Na thuiskomst uit de bioscoop greep ik meteen een pan en een pakje boter, want met boter gaat alles beter, dat zag Julia indertijd al in. Probeer maar eens onderstaande `potage parmentier'. Het is het allereerste recept uit Julia's Mastering the art of french cooking. Het is doodgemakkelijk en het is beslist mijn lievelingssoep.

Doe de aardappels en de prei in de pan met bouillon, breng aan de kook en laat in zo'n drie kwartier alles zachtjes gaar koken. Zet de staafmixer er op, maar pureer de soep niet helemaal glad. Roer er van het vuur af de boter door, en bestrooi met peterselie.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden