Post-koloniaal baksel

Dankzij de oplettendheid van onze collega-Volkskok Marcus Huibers weten we nu precies waarover het kabinet-Balkenende IV is gestruikeld. Het was een bami-gorengavond, twitterde minister Maxime Verhagen in de aanloop naar de val....

Nu is bami goreng zoals de meeste Nederlanders die kennen ook een ellendig post-koloniaal baksel dat weinig te maken heeft met de authentieke Chinese keuken. De naam is al een mengelmoes. Bami is afgeleid van de Zuid-Chinese woorden voor varkensvlees en mie; goreng is Indonesisch voor gebakken.

Maar het grootste misverstand zit ’m in de soort mie: dikke melige veters die in de verste verte niet lijken op de mie die je in de Chinese winkel koopt. ‘Dat is geen Chinese mie’, zeggen ze als ik bij mijn vaste toko op de Amsterdamse Zeedijk uitdrukkelijk vraag naar bami-gorengmie. Die verkopen ze wel, maar alleen in grote dozen van vijf kilo. Een beetje veel voor een eenpersoonshuishouden.

Dus wordt het yifu mian, een speciale miesoort die je krokant gebakken koopt (in een soort plastic hoedendoos) en na bereiding een lekkere stevige bite behoudt. Maar in principe volstaat elke soort mie. Extra smaakmaker wordt de Thaise basilicum, die wordt verkocht met de worteltjes nog aan de steeltjes.

Dompel de mie kort in kokend water tot deze zacht en buigzaam is en laat dan uitlekken in een vergiet. Neem ca. 1/3 bosje van de basilicum, was de steeltjes, hak ze fijn en leg ze opzij. Snijd dan de blaadjes fijn. Verwarm de wok, doe er 1 à 2 eetlepels olie in en roerbak de eieren. Haal ze eruit, veeg de wok schoon, doe er weer een beetje nieuwe olie in en bak lente-ui, gember, knoflook en de basilicumworteltjes. Doe de prei erbij en naar smaak rijstwijn en sojasaus. Roerbak dan de mie mee, doe er eventueel nog wat sojasaus bij of een scheutje water/bouillon. Voeg het ei toe, bak alles nog even goed warm en roer er van het vuur af de basilicum door met peper, zout en een paar druppels sesamolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden