Positief nieuws komt binnen, negatief bewijs negeren we

Er is een oorzaak gevonden voor optimisten die een positieve kijk op de wereld behouden, zelfs als er alle reden voor het tegenovergestelde is. Dat zeggen onderzoekers, die erachter kwamen dat onze hersenen erg goed zijn in het verwerken van goed nieuws, maar daarnaast negatief nieuws praktisch negeren.

Nowelle Barnhoorn
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Nature Neurosciense, zo meldt de BBC. De auteurs schrijven dat optimistisch blijven belangrijke voordelen op het gebied van onze gezondheid heeft. Ze schatten in dat zo'n 80 procent van de mensen optimistisch zijn ingesteld, ook als ze zichzelf niet zo zien.

De onderzoekers, die aan de University College in Londen werken, beoordeelden veertien mensen op hun optimistische kijk, en testten hen in een hersenscan. Elk van hen werden tachtig gevallen van 'slecht nieuws' voorgelegd en gevraagd hoe groot ze de kans achtten dat ze dat zelf zouden meemaken. Het ging bijvoorbeeld om het doormaken van een scheiding of het krijgen van kanker. Vervolgens werd de deelnemers verteld hoe groot het risico in werkelijkheid was dat ze zoiets zouden meemaken. Aan het eind moesten de deelnemers hun kansen opnieuw inschatten.

Er was een groot verschil in de tweede visie als het aankwam op goed nieuws of slecht nieuws, zo bleek. Dr. Tali Sharot, de hoofdonderzoeker, stelde het risico op het krijgen van kanker bijvoorbeeld vast op 30 procent. Als de onderzochte in eerste instantie dacht dat zijn of haar eigen risico 40 procent was, stelde die dat op het einde bij tot 31 procent. Maar als de deelnemer eerst dacht dat zijn of haar eigen risico rond de 10 procent lag, verhoogden ze dat percentage later maar een heel klein beetje.

Meer hersenactiviteit

Als het nieuws 'goed' was, vertoonden alle deelnemers meer activiteit in de frontale kwabben van hun hersenen - het gebied waarin fouten worden verwerkt. Als het nieuws echter slecht was, vertoonden de meest optimistische personen de minste hersenactiviteit, en de meest pessimistische personen de meeste. Het negatieve nieuws werd bij de positief ingestelde mensen dus grotendeels genegeerd.

Dat suggereert dat ons brein zelf uitkiest naar welk bewijs het luistert. Dr. Sharot noemt als voorbeeld: 'De boodschap dat roken kanker veroorzaakt, werkt niet als mensen denken dat hun eigen kans om kanker te krijgen klein is. De kans dat je gaat scheiden is 50 procent, maar mensen denken dat dat voor hen niet opgaat.'

Gezondheid

Optimistisch zijn blijkt overigens goed voor onze gezondheid. Een studie onder bijna 100.000 vrouwen toont aan dat optimisten minder risico lopen om hartziekten te krijgen. Maar Dr. Chris Chambers, een neurowetenschapper aan de University of Cardiff, benadrukt dat er ook nadelen zitten aan een te positieve kijk op de wereld. 'We kunnen risico's ook onderschatten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden