LezersbrievenVrijdag 26 juli

Positief discrimineren is net zo goed etnisch profileren als migranten vaker staande houden

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 26 juli.

De politie in actie bij een demonstratie van anti-islambeweging Pegida in de wijk Lombok in Utrecht in mei.  Beeld null
De politie in actie bij een demonstratie van anti-islambeweging Pegida in de wijk Lombok in Utrecht in mei.

Brief van de dag: Zet je achtergrond niet op de voorgrond

Hans Siebers betoogt naar aanleiding van discriminatie bij de politie over de nadelen van diversiteitsbeleid (O&D, 24 juli). Ik ben erg blij met deze heldere onderbouwing van een deskundige. Ik pleit als burger al jaren voor het niet invoeren van dergelijk beleid, in geen enkele sector. In bijvoorbeeld technische beroepen hoor je er niet over. Daaraan kun je zien dat het gaat om vakbekwaamheid. En zo hoort het ook bij de politie, de ambtenarij, het onderwijs, de zorg, het maatschappelijk werk, enz. te gaan.

Niet een groep, maar het individu telt. Mijn motto: zet je achtergrond niet op de voorgrond. Dat heb ik ook tegen een partij als DENK gezegd. Zonder diversiteitsbeleid wordt er geen tijd verspild aan discussies, trainingen enz. over iemands cultuur.

Ik snap niet, dat als het over groepen gaat, het bestaan van hun interne ‘diversiteit’ wel wordt erkend, maar dat dit niet als argument wordt gebruikt om ook het positief discrimineren af te schaffen. Want dat is net zo goed etnisch profileren als migranten vaker staande houden.

Trudy van der Hoop, Heemstede

Top-Wikipediaan

Anouk Boone spoort vrouwen aan voor Wikipedia te gaan schrijven (O&D, 25 juli). Dat is inderdaad hard nodig. Het gaat namelijk niet alleen om meer Wiki-artikelen over vrouwen, maar ook om een meer diverse onderwerpskeuze en invalshoek.

In het onderschrift van de foto bij het artikel staat helaas een storende fout: Steven Pruitt zou ‘top-Wikipediaan met 2.470.000 artikelen’ zijn. Dat is niet zo. Pruitt (onder zijn pseudoniem Ser Amantio di Nicolao) maakte zo’n 35 duizend Wikipedia artikelen. De verwarring komt door een verkeerde vertaling van het Engelse woord ‘edits’. Wiki slaat elke bewerking apart op. Het toevoegen van een komma telt even zwaar mee als het aanmaken van een heel artikel.

Nog een weetje: bij de Nederlandstalige Wikipedia is een vrouw koploper: MoiraMoira, met 529.886 bewerkingen. Dat tellen lijkt typisch mannelijk. Bij een encyclopedie telt niet het aantal, maar de kwaliteit.

Jos Damen, Voorschoten (199,546 ‘edits’ op Wikipedia)

Floris

In het Postuum van Rutger Hauer (V, 25 juli) komt Gerard Soeteman de eer toe Rutger Hauer aan Paul Verhoeven te hebben gesuggereerd voor de rol van Floris. Dat is niet juist. Soetemans vriend, mijn broer Wiebe Hogendoorn, emeritus hoogleraar dramaturgie en destijds docent aan de Amsterdamse toneelschool, maakte Soeteman attent op de oud-leerling Hauer, toen acteur bij De Noorder Compagnie. Ere wie ere toekomt.

Tomas Ross, Den Haag

Meer dan een kudde

Prima interview met Martine van Os gelezen (V, 22 juli). Een vakvrouw die uitlegt waarom ze bepaalde programma’s maakt. En daar zit hem nou net de kneep; het programma We zijn er bijna. Ik behoor tot de leeftijdscategorie waarover het gaat. En ik word dus bijna misselijk als ik naar het programma kijk. Wat een gekeutel met caravans en wat een gedoe over van alles wat niet interessant is. Ouderen zoals ik kunnen echt wel wat meer dan met een kudde achter elkaar naar zuid-Italië reizen. Veel ouderen doen leuk en interessant vrijwilligerswerk. Of doen nog een studie. Maak daar eens een programma over.

Linda Wiffers, Kinderdijk

Autoloze zondag

Wat een heerlijke storing woensdag op Schiphol − hoewel natuurlijk heel vervelend voor de gestrande reizigers). Niet kunnen tanken, dus honderden vluchten geannuleerd, resulterend in minder CO2- en fijnstofuitstoot en daardoor minder smog. Toen dacht ik: zouden we voor dagen van 35 graden en warmer de autoloze zondag niet weer van stal kunnen halen? En dan alle voertuigen met benzine- of dieselmotoren aan de ketting leggen? Ik zie alleen maar voordelen: weinig verkeer (altijd fijn), minder uitstoot en dus minder smog, en veel minder warmte van al die motoren wat in de stad voor mijn gevoel graden gaat schelen in de temperatuur. Hebben we gelijk ook weer minder airco nodig.

Veronique Ruiz van HaperenAmsterdam

Meisje met de parel

Dat de meeste 17de-eeuwse schilderijen stomvervelend zijn, is een mening die ik hartgrondig deel met de onlangs overleden voormalig directeur van het Mauritshuis Hans Hoetink (Het eeuwige leven, 25 juli). Het lijkt me echter sterk dat dat ook gold voor Meisje met de parel van Johannes Vermeer, en toch speelt Peter de Waard het klaar om dit adembenemend mooie, ontegenzeglijk beroemdste stuk uit het Mauritshuis niet één keer te noemen in zijn aan Hoetink gewijde Het eeuwige leven.

Mark Boon, Almere

Angst voor China

Ik begrijp de angst van Max Pam voor China’s drie c’s: controle, controle, controle (O&D, 24 juli). Die is ook alleszins terecht. Maar het opzeggen van je KPN-abonnement is vergelijkbaar met het weigeren in te stappen in de stoomtrein van 1826.

Hoe dan ook valt deze sociaal-technologische ontwikkeling niet tegen te houden. De vraag die je je hier kan stellen is: ‘Wil ik mijn kinderen laten opgroeien in een samenleving die wetenschap en technologie hoog in het vaandel heeft (China bijvoorbeeld), of een samenleving voor wie religie (Iran, Saoedi-Arabië bijvoorbeeld) alles is?

Ik kies voor China.

Oscar Rademaker, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden