Portret probleemjeugd al te vriendelijk geschetst

De lieverdjes van Klik. Woensdag, Nederland 1, 22.36 uur...

Het kapsel van Dennis van den Heuvel (16) ligt als een eierdopje op zijn kaalgeschoren hoofd. Housemuziek maakt een gesprek onmogelijk als hij, sigaret in de mondhoek, een potje tafelbiljart speelt in de kantine van het gebouwtje van Klik. Dennis verblijft bij Klik, omdat hij een 'schurfthekel' aan school heeft. Tegen de docent die daar wat van zegt, wordt Dennis op z'n minst verbaal agressief.

Een ander probleemgeval is Sandra Brandse (15). Zij is psychisch een zwak meisje en spijbelt omdat ze op school werd gepest. Ze is mager, draagt geen merkkleding, en haar mond is boven en onder gevuld met flinke slotjes.

Deze twee jongeren zijn hoofdrolspelers in de documentaire De lieverdjes van Klik, die woensdagavond wordt uitgezonden door de Humanistische Omroep. Klik is een spijbelproject in de Roterdamse wijk Ommoord. Onbeheersbare jongeren in de leerplichtige leeftijd krijgen er de laatse kans om hun schoolleven nog enige richting te geven.

De lieverdjes van Klik is niet de eerste uitzending over de probleemjeugd en zal ook wel niet het laatste zijn. Gelukkig maar, want ontsporende jongeren en de pogingen hen te helpen, vormen een belangrijk onderwerp.

Maar de belangrijkheid van een onderwerp alleen is niet voldoende om een willekeurige kijker te blijven boeien.

De medewerkers van het project doen hun best. Om de jongeren op de rails te krijgen, voeren ze individuele gesprekken en groepsgesprekken, organiseren ze rollenspellen en geven ze opdrachten en gaan ze met de jongeren op excursie naar het politiebureau, waar het cellencomplex wordt bekeken.

Over het nut van die activiteiten is ongetwijfeld nagedacht en het is niet aan de lekenkijker om daarover te oordelen. Dat mag echter wel van de filmmaker worden verwacht. En daar ontbreekt het in De lieverdjes... aan. Het verslag is vriendelijk gemaakt. Dat mag, maar er ontbreekt iets als de resultaten van alle pogingen niet of nauwelijks aan de orde komen. Er is op enig moment sprake van de honderdste leerling. Zijn dat er nu veel, of weinig? Wat is er van de 98 niet in beeld gebrachte leerlingen terechtgekomen?

In de loop van de documentaire figureren twee schilders die de buitenboel van Klik aan het opknappen zijn. Langer dan de tv-kijker hebben zij wekenlang de gebeurtenissen kunnen volgen. Aan het eind krijgen zij de vraag gesteld wat zij ervan vinden.

Hun antwoord: 'Weggegooid geld.'

Misschien had de film met deze opmerking moeten beginnen.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden