Portobello gevuld met rode ui, dadel en rozemarijn

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 4 personen
balsamico-azijn
rijstsiroop of ahornsiroop (natuurwinkel)
½ eetl. (fijngehakte) rozemarijn
6 dadels, ontpit, kleingesneden
1 teen knoflook, gehakt
2 grote rode uien, gesnipperd
olijfolie
grof zeezout
4 portobello's (reuzenchampignons)


Ik eet zeker de helft van de week vegetarisch. Oké, ik heb een moestuin vol groenten, die luidkeels smeken om opgegeten te worden, maar bovendien vind ik dat vlees vaak niet zoveel toevoegt. Vlees is lekker hoor, maar eigenlijk smaakt het altijd een beetje hetzelfde. Net als wortels, spinazie en bietjes natuurlijk, maar in groenten heb je veel meer variatie.

Als ik kinderen had, zou ik ze bovendien graag een redelijk schone en bewoonbare aarde willen nalaten, nog een argument om minder vlees te eten. En wie heeft het ooit in z'n kop gehaald om dieren te behandelen als dingen? Bio-industrie is één van de meest mensonterende ideeën die ooit zijn bedacht. Daarom was ik zo blij toen de Volkskrant me het nieuwe kookboek van Lisette Kreischer stuurde, Ecofabulous: koken in alle seizoenen (uitg. Artemis & Co).

Wat is leuk aan dit boek? Allereerst: het enthousiasme spat van elke pagina. Het ziet er prachtig en vrolijk uit. Lisette gebruikt niks dat van een dier afkomstig is, zelfs geen zuivel of ei. Toch slaagt ze erin om aantrekkelijke en originele gerechten te maken. Maar als je echt aan de slag wilt met veganistisch koken, heb je er niet veel aan. Tofuwentelteefjes, sojachocolademelk, snoepappeltjes, broccolicappuccino, auberginerolletjes, waterkerspesto, maar het is zoeken naar een echt hoofdgerecht.

Lisette gebruikt nauwelijks peulvruchten, een gemiste kans in een veganistisch kookboek. Ik mis ook suggesties om al die hapjes te kunnen combineren tot een maaltijd: het blijft nu (lekker) los zand. En het taalgebruik met al dat quasi-hippe Engels maakt er nogal een schattig Tina-boek van. Jammer, want zowel Lisette als de puur plantaardige keuken verdient beter.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ovenschaal in. Verhit een scheutje olie in een wok en roerbak de ui en knoflook. Voeg dadels en rozemarijn toe en laat alles lekker zacht worden. Besprenkel met wat stroop en balsamico-azijn. Laat de stroop karamelliseren. Breng op smaak met grof zeezout. Bestrijk de paddestoelen aan de boven- en onderkant met olijfolie en leg ze in de ovenschaal. Vul ze met het dadel-uimengsel en laat ze in 15 minuten goudbruin en gaar worden.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden