Popzanger, jazz-zangeres en manager krijgen hoogste lintje

De hoogste koninklijke onderscheiding die dit jaar op Koninginnedag wordt uitgereikt, is die van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Nederland huldigt dit jaar 424 gelauwerden meer dan vorig jaar, toen 980 mensen een lintje kregen. Vergeleken met een paar jaar geleden is schraalhans nog steeds keukenmeester in het decoratiestelsel. In 1995 werden nog 2500 lintjes uitgereikt. Nieuw dit jaar is dat de prominenten en burgers die opvallen in hun werk, weer terug zijn op de lijst, al is hun aandeel nog bescheiden.

Persoonlijke verdiensten of prestaties, daarom draait het sinds vorig jaar bij de lintjesregen. Het Kapittel voor de Civiele Orden, het orgaan dat het laatste oordeel velt, had het er de eerste keer zeer moeilijk mee. Bovendien kreeg het kapittel veel minder aanvragen dan gebruikelijk, omdat burgemeesters niet goed raad wisten met de nieuwe criteria van het 'gedemocratiseerde' lintje.

Vrijwilligers, vrouwen en leden van minderheidsgroepen waren de gelukkigen. Maar op gemeentehuizen, provinciehuizen werd hevig gekankerd, omdat zoveel vooraanstaanden bot hadden gevangen. De onvrede kwam ook tot uiting in de Tweede Kamer, hoewel parlementariërs de enige Nederlanders zijn die recht op een lintje kunnen doen gelden.

Na een jaar blijken de scherpe kantjes van het nieuwe decoratiestelsel te zijn gesleten. Dus krijgt oprichter en leider R. Bakker van de band Kleintje Pils een lintje, maar ook kolonel C. Vermeulen, de commandant van Dutchbat 1.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw worden vandaag ook de Amsterdamse oncoloog

prof.dr. H.M. Pinedo, de Britse vertaler James Brockway en B. Sangster, topambtenaar van het ministerie van VWS die vorig verhuisde maar Unilever.

De schrijver Adriaan van Dis en de zangeres Anneke Grönloh krijgen de onderscheiding die hoort bij de Officier in de Orde van Oranje-Nassau, evenals de psychiater

prof.dr. A. van Dantzig en diens collega in de huisartsgeneeskunde R. de Melker.

De Limburgse buutreedner Pierre H. Cnoops uit Maasbracht zal worden onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze ridderorde gaat ook naar A. Schuurmans, oud-hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden, D. Lilienthal, rabbijn bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en Enschede/Twente, en de amazone Anky van Grunsven.

De wereldkampioene triathlon dames-veteranen T. van Latre-de Kaestecker uit Sluis ontvangt eveneens de ridderorde, evenals voorzitter A. Veelenturf van de hockeyclub Oranje Zwart in Eindhoven en A. Mojet uit Rijswijk, voorlezer bij de blindenbibliotheek in Den Haag.

De meeste onderscheiden Nerderlanders worden gewoon lid in de Orde van Oranje Nassau, zoals J. Advokaat-Van Baalen, presidente van het Nationaal Knikkercomité De Ovale Stuiter in Noordeloos. Twee bestuurders van de Scouting Altena Groep uit Sleeuwijk en twee ex-bestuurders van de bejaardensoos Samen Een Doel uit Tricht worden vandaag benoemd tot lid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden