Politiek blijft krampachtig omgaan met 'Srebrenica'

DEN HAAG Politiek Den Haag weet zich nog altijd geen raad met ‘Srebrenica’. Dat bleek zaterdag bij de nationale herdenking van de tragedie in de Bosnische moslimenclave....

Theo Koelé

Parlementariërs van SP, VVD, D66, GroenLinks en PvdA namen ‘op persoonlijke titel’ deel aan de plechtigheid op het Plein. Kabinet noch Kamer wilde officieel vertegenwoordigd zijn.

Het kabinet meent dat de ‘enige authentieke herdenking’ op 11 juli plaatsvindt in Potocari, de plek waar destijds Dutchbat III gelegerd was. Het presidium (dagelijks bestuur van de Kamer) verwees naar 4 mei, wanneer in Nederland ook slachtoffers van vredesmissies worden herdacht.

‘Hoe valt dat uit te leggen aan deze mensen?’, vroeg SP-Kamerlid Van Bommel zich af, wijzend op de Bosnische Nederlanders – onder wie nabestaanden – die aan de herdenking deelnamen. Volgens Peters (GroenLinks) moeten politici ‘groothartig’ erkennen dat Nederland en Srebrenica onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

D66-leider Pechtold herinnerde eraan dat het parlement het voortouw had genomen bij de uitzending van troepen. Boekestijn en Ten Broeke (beiden VVD) zeiden dat kabinet en Kamer de militairen opzadelden ‘met een volstrekt onmogelijke opdracht’.

Ze werden daarin bijgevallen door oud-Dutchbatter Anne Mulder. ‘Het VN-mandaat deugde niet, we hadden alleen maar lichte wapens en we werden in de steek gelaten door bondgenoten toen we vroegen om luchtsteun’, aldus een geëmotioneerde Mulder.

Hij woonde zaterdag voor het eerst de jaarlijkse herdenking bij. ‘Het gevoel van machteloosheid, onrechtvaardigheid en boosheid komt weer terug.’ Op het Plein werden de namen voorgelezen van 534 onlangs geïdentificeerde slachtoffers die zaterdag in Srebrenica een herbegrafenis kregen.

PvdA-europarlementariër Wiersma riep de regering op volgend jaar wel acte de présence te geven. Niet als erkenning van ‘schuld’, maar ‘uit respect voor de nabestaanden’.

Dion van den Berg van de vredesbeweging IKV Pax Christi, medeorganisator van de herdenking, putte uit de aanwezigheid van méér Kamerleden dan voorheen de hoop dat politici in de toekomst minder krampachtig omgaan met ‘Srebrenica’. Anders blijft het ‘een open wond die nooit zal helen’.

Theo Koelé

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden