Politie: misdaad daalt, pakkans stijgt en recidive neemt af

Vorig jaar zijn er minder misdrijven gepleegd dan in 2012. Ook is de pakkans voor geweldszaken, overvallen, straatroven en woninginbraken gestegen. Dat meldt de Nationale Politie vandaag.

Beeld anp

De baas van de Nationale Politie, Gerard Bouman, reageert tevreden op deze resultaten. 'Het laat zien dat de politie goede resultaten heeft geboekt, ondanks de omvangrijke reorganisatie die afgelopen jaar in gang is gezet.'

De politie richtte zich vorig jaar extra op misdrijven die voor de burgers 'bijzonder ingrijpend zijn'. Om meer van dit soort zaken op te lossen ontwikkelde de politie een persoonsgerichte aanpak van (mogelijke) daders en de reclassering hield scherper toezicht. Plekken waar dit soort criminaliteit vaak voorkomen, hield de politie gerichter in de gaten.

Cijfers
De cijfers over vorig jaar tonen volgens de politie dat deze aanpak werkt. Er waren vorig jaar 92.285 geweldszaken (7 procent minder dan 2012), 1633 overvallen (18 procent minder), 87.177 woninginbraken (5 procent minder) en 7017 straatroven (12 procent minder).

De politie wist in 2013 in 34 procent van de overvallen de dader(s) te achterhalen. Op grond van ervaring wordt verwacht dat de politie dit jaar nog ongeveer 10 procent van de overvallen van vorig jaar weet op te lossen.

Recidive
Samen met de reclassering is hard gewerkt aan dadergerichte aanpak, laat de politie weten. Overvallers vallen vaak in herhaling. 'De daling bij overvallen komt dan ook deels doordat verdachten vastzitten en dus geen misdrijven kunnen plegen.'

Na het uitzitten van hun straf is het belangrijk om overvallers perspectieven te bieden. Dat voorkomt terugval en herhaling, benadrukt de politie. Hierbij is samenwerking met reclassering en de betreffende gemeente van groot belang.

Het aantal meldingen van zedenzaken daalde in 2013 met 6 procent, van 8466 naar 7957. In ongeveer 85 procent kennen slachtoffer en dader elkaar. De politie nam vorig jaar 3790 meldingen in behandeling over kinderporno. Dit leverde 518 strafzaken en 542 verdachten op.

Misdaad in kaart
Sinds eind vorig jaar brengt de politie woninginbraken in Nederland in kaart. Op deze kaart is te zien waar er afgelopen drie maanden in de buurt is ingebroken.

 
Na het uitzitten van hun straf is het belangrijk om overvallers perspectieven te bieden. Dat voorkomt terugval en herhaling, benadrukt de politie.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden