Politie Culemborg dit jaar wel klaar voor Oudjaar

CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft zich terdege voorbereid om Oud en Nieuw in de wijk Terweijde dit jaar rustig te laten verlopen, na de ernstige rellen tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners tijdens de vorige jaarwisseling. Er is dit jaar tijdelijk cameratoezicht 'op strategische plekken' in de wijk en er is extra politie op straat.

Officier van JustitieJohn Lucas (L), burgemeester Ronald van Schelven (M) van Culemborg en politiechef Henk van Zwam (R) tijdens een persconferentie in januari 2010 over de onrust in de wijk Terweijde.

Een tiental buurtbewoners heeft een brief ontvangen met daarin de waarschuwing zich te gedragen tijdens de jaarwisseling. Daarnaast is er subsidie beschikbaar gesteld voor buurtorganisaties die nieuwjaarsfeesten willen organiseren.

Maximaal voorbreid
Burgemeester Roland van Schelven (D66): 'De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie hebben zich maximaal voorbereid. Ik ben optimistisch dat we dit jaar een mooie en gezellige jaarwisseling gaan vieren in Terweijde. En daarin hebben ook de buurtbewoners een verantwoordelijkheid.'

De Mobiele Eenheid moest rond de vorige jaarwisseling Marokkaanse en Molukse groepen uit elkaar houden. Ruiten werden ingegooid, auto's werden in brand gestoken. De Marokkaanse bestuurder die toen een Molukse voortuin inreed, is inmiddels veroordeeld voor poging tot doodslag. Vier Molukse mannen werden gestraft voor de mishandeling van een Marokkaanse man. Er gold enige weken een noodverordening in de wijk.

Stuk veiliger
Er is het afgelopen jaar veel gedaan om de problemen aan te pakken, aldus Van Schelven. De rust is teruggekeerd in de wijk en het is er 'een enorm stuk veiliger' geworden. Om de problemen van de wijk te analyseren, heeft de burgemeester van drieduizend bewoners alle gegevens van onder meer politie, woningcorporatie, sociale zaken en het bevolkingsregister op elkaar gelegd, na hiervoor toestemming te hebben gevraagd van het College Bescherming Persoonsgegevens. De conclusie hiervan was volgens de burgemeester dat veel mensen zorg nodig hadden. 'Er is geen sprake van een etnisch probleem.'

De tien meest problematische gezinnen - niet alleen Marokkaanse, benadrukt Van Scheleven - zijn inmiddels aangepakt met een combinatie van hulp en straf. Ook andere probleemgezinnen krijgen hulpverleners over de vloer. Er is meer politietoezicht en meer samenwerking met bewonersorganisaties.

Ongeregeldheden
Met de 1 miljoen euro die het voormalige ministerie van Wijken beschikbaar stelde na de ongeregeldheden, wordt onder meer begin volgend jaar een jeugdhonk geopend.

Burgemeester van Schelven roept het kabinet op meer politiemensen toe te wijzen aan de regio Gelderland-Zuid. Ook maakt Van Schelven zich er zorgen over dat de subsidiegelden voor de 22 zogenoemde Marokkanengemeenten, waarvan Culemborg er een is, binnenkort wordt stopgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden