Politie controleert op prostitutie vanuit huis via advertenties

De politie heeft bij een landelijke actie tegen mensenhandel in de prostitutie honderd prostituees gecontroleerd die hun diensten aanbieden vanuit huis. De bezoeken werden afgelegd op basis van ruim 500 commerciële seksadvertenties op websites als kinky.nl, citygirl.nl en verhit.nl.

Bart Dirks
null Beeld anp
Beeld anp

De actie heeft geleid tot twee aanhoudingen van verdenking van mensenhandel, drie onderzoeken naar illegaliteit en identificatieplicht. In de woningen waren regelmatig twee of meer prostituees aanwezig en soms ook kinderen. Op een adres was een gangbangparty gaande, elders werd een drugsdealer aangetroffen. In een aantal zaken volgt verder onderzoek naar mogelijke mensenhandel. Er deden 220 agenten mee aan de controle.

De landelijk actie waarvan de resultaten nu bekend zijn, werd woensdagmiddag en -avond gehouden. In totaal zijn vijftig bestuurlijke rapportages opgemaakt. Op basis van deze rapportages kan een burgemeester bijvoorbeeld een illegaal bordeel laten sluiten of een dwangsom opleggen.

Soms hangt (thuis)prostitutie samen met mensenhandel, uitbuiting en huisjesmelkers. Bepaalde advertenties trekken extra de aandacht, zegt Ben Schurink, teamleider Commerciële Zeden van de eenheid Den Haag en coördinator van de landelijke controle.

'Pijpen zonder condoom'
'Slecht Nederlands, vrouwen die zeven dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn, die pijpen zonder condoom of amper 15 euro vragen. Ook als een prostituee jonger is dan 21 jaar, beschouwen we dat als een signaal van mensenhandel', aldus Schurink. 'Als er in de advertentie staat: 'een kennis neemt op wegens privacy', dan rinkelen bij ons de alarmbellen.'

Niet elke gemeente heeft thuisprostitutie vastgelegd in de plaatselijke verordening (APV). 'In sommige gemeenten mag het wel, zolang je geen rood lampje voor je deur hangt en meer vrouwen in een huis seks aanbieden', zegt Schurink. 'Zo lang er geen overlast is, vindt de gemeente het al best.' De aanpak in een gemeente als Den Haag, waarin dat wel in de APV is geregeld, biedt de mogelijkheid om integraal op te treden.

De politie krijgt via de tiplijn Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) steeds vaker signalen over mensenhandel en gedwongen prostitutie. Signalen die buitenstaanders kunnen herkennen bij gedwongen prostitutie zijn angst, blauwe plekken en geen 'plezier' in het werk.

Vandaag in de Volkskrant: Op bezoek bij 'Aima, hot babe in Den Haag'

null Beeld Meldmisdaadanoniem.nl
Beeld Meldmisdaadanoniem.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden