Het eeuwige levenRené Roemersma (1958-2021)

‘Polderterrorist’ die bommen bij Makro en Shell legde uit protest tegen het apartheidsregime

De ‘polderterrorist’ was een benaming voor René Roemersma. Hij gaat de geschiedenis in als het brein achter RaRa, de terreurgroep die in de jaren tachtig brand stichtte en bommen legde bij vestigingen van de groothandel Makro en bij Shell-benzinestations, omdat deze bedrijven banden hadden met het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Peter de Waard
René Roemersma bij de rechtbank in Amsterdam. In de jaren tachtig werd hij werd veroordeeld voor een terroristische aanslag.
 Beeld Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff
René Roemersma bij de rechtbank in Amsterdam. In de jaren tachtig werd hij werd veroordeeld voor een terroristische aanslag.Beeld Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff

In een uitzending van Andere Tijden in 2010 zei René Roemersma dat de groep misschien uit niet meer dan vier personen bestond. ‘Er waren geen openbare vergaderingen of iets dergelijks. De communicatie ging op een andere manier: veel fietsen.’ In de televisierecensie beschreef Jean-Pierre Geelen RaRa in deze krant als een voorbeeld van de ‘haast aandoenlijke kleinheid van het Hollandse polderterrorisme’. Bloed vloeide er bij alle aanslagen niet.

Roemersma was het enige RaRa-lid dat daarvoor ooit werd veroordeeld. De rechtbank legde hem in 1988 vijf jaar cel op voor vier aanslagen, later werd dat in hoger beroep verlaagd tot 18 maanden voor één aanslag. Het enige wat hij zei: ‘Wat is een lullig brandje bij de Makro vergeleken bij het zwarte bloed dat vloeit in de townships?’ Hij verdedigde de legitimiteit, maar bevestigde noch ontkende zijn betrokkenheid. Hij was slechts sympathisant van RaRa. ‘En als dat tot een veroordeling leidt, bent u de eerste rechter die politiek denken strafbaar stelt.’

Roemersma, die in Haarlem opgroeide bij zijn moeder en met een broer, kwam tijdens een opleiding aan de Sociale Academie in contact met de kraakbeweging. Hij radicaliseerde en vond burgerlijke ongehoorzaamheid een geëigend middel om zijn ongenoegen te uiten. Op 17 september 1985 werd er een aanslag gepleegd op het Makro-filiaal in Duivendrecht dat helemaal uitbrandde. In totaal pleegde RaRa aanslagen op vijf Makro-vestigingen en benzinestations van Shell. RaRa werd ook genoemd bij verijdelde bomaanslagen op de woningen van de Amsterdamse burgemeester Ed van Thijn en die van staatssecretaris Aad Kosto.

De strafzaak tegen Roemersma in 1988 leidde tot veel ophef. Roemersma werd bijgestaan door de roemruchte raadsman Pieter Bakker Schut, die ook de Rote Armee Fraktion had verdedigd. De Vara zond de rechtszaak uit op de radio, tot ergernis van De Telegraaf die de ‘RaRa-terrorist’ op voorhand had veroordeeld. Er werd een klassieke foto van Roemersma verspreid: met zijn benen rustend op het beklaagdenbankje. Krullen, bril, licht baardje, mouwloze bodywarmer op kleurloos T-shirt. Hij rookte shag. Een tand ontbrak. Zeven andere arrestanten in het onderzoek, waaronder zijn toenmalige vriendin Henneke Hagen, werden nooit voorgeleid wegens gebrek aan bewijs. Roemersma zou later als technicus werken bij het opzetten van radiostations in Afrika en Latijns-Amerika. Alleen in 2010 uitte hij zich een keer over de acties: ‘Ik was voor geweld.’

Hij bleef daarna uit de publiciteit ondanks allerlei reconstructies in de media. Op 17 februari overleed hij in het Spaanse Santander waar hij op bezoek was bij de familie van zijn vriendin. De doodsoorzaak was vrijwel zeker een hartstilstand.

‘Onze dappere, eigenzinnige, lieve strijder is dood. Onverdraaglijk’, stond er onder de overlijdensadvertentie in de Volkskrant die ook was ondertekend door Henneke Hagen en nog 40 andere sympathisanten.

Een geheim neemt René Roemersma in zijn graf mee. Niemand zal weten of RaRa stond voor Revolutionaire Anti-Racistische Actie of voor René Roemersma zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden