Ploumen vergaart wereldwijde steun met anti-Trumpactie

In vier weken tijd heeft minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking meer steun en bekendheid voor haar plannen vergaard dan in de afgelopen vier jaar. Donderdag zijn ruim vijftig landen vertegenwoordigd in Brussel om steun te geven aan Ploumens fonds dat de anti-abortusmaatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump teniet moet doen.

Natalie Righton
Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) tijdens een persconferentie in Nieuwspoort. Beeld anp
Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) tijdens een persconferentie in Nieuwspoort.Beeld anp

'Het is heel erg bijzonder dat zoveel landen hun betrokkenheid tonen nu miljoenen vrouwen en meisjes grote kans lopen binnenkort geen toegang meer te hebben tot veilige abortus, maar ook seksuele voorlichting, anticonceptie en kraamhulp', zegt Ploumen.

Het is het voorlopige resultaat van haar actie die begint op 23 januari, de dag dat de net aangetreden president Trump een jaarlijkse financiering schrapt van 600 miljoen dollar (535 miljoen euro) voor hulporganisaties die in veertig arme landen vrouwen helpen met gezinsplanning. Kort daarna trommelt Ploumen journalisten op en zegt dat ze de financiële klap van de anti-abortusmaatregel van Trump wil compenseren zodat 'vrouwen baas blijven over hun eigen lichaam'. Een dag later richt ze het She Decides fonds op.

Direct daarna beginnen steunbetuigingen uit alle uithoeken van de wereld binnen te stromen. Ter illustratie post Ploumen op 1 februari op haar Facebookpagina een foto van een 5 dollar-biljet dat door een oudere vrouw bij de Nederlandse ambassade in Washington is afgegeven met daarbij een handgeschreven briefje: 'Dank aan de Nederlandse overheid die opkomt voor fundamentele rechten op het moment dat de VS zijn rug toekeert.' She Decides is zo'n succes, dat het voor enkele dagen een '24-uurstaak' is voor Ploumen.

Inmiddels is 40 miljoen euro binnen: Nederland, België, Denemarken en Noorwegen hebben elk tien miljoen euro gestort in het fonds. Ook niet-Europese landen zoals Afghanistan, Canada, Kaapverdië, Mongolië, Tsjaad en Colombia hebben steun toegezegd. Ploumen hoopt dat donderdag tientallen andere landen in Europa, Azië en Afrika volgen. In het Europees Parlement roepen de Groenen sinds gisteren de EU als geheel op om 'te handelen tegen de roekeloosheid van Trump' door Ploumens plan te steunen. 'Het zou geweldig zijn als we op korte termijn 100 miljoen euro bij elkaar krijgen', zegt Ploumen.

Experts op het gebied van seksualiteit, zoals de Rutgers Stichting, noemen de maatregel van Trump 'desastreus' voor 'tientallen miljoenen meisjes en vrouwen' in arme landen. 'In veel Afrikaanse landen kun je gewoon geen anticonceptie krijgen of het is te duur of je weet er niet van. Voor veel meisjes betekent het dat ze ongewenst zwanger raken en hun opleiding niet afmaken, met alle gevolgen van dien', aldus de bewindsvrouw.

Als voorvechter voor vrouwenrechten hebben vele mensen Ploumen de afgelopen maand op het schild gehesen als held. Die vrouwelijke minister uit dat kleine landje die de machtige chauvinistische Trump trotseert, dat spreekt tot de verbeelding. Foto's van Ploumen in een Superwoman-pak prijken op de website van The New York Times, verschijnen in beeld in talkshows en staan op spandoeken bij anti-Trumpprotesten. Ook de BBC en alle grote internationale persbureaus vonden hun weg naar de Nederlandse minister - in de afgelopen jaren toch niet de opvallendste bewindspersoon van Rutte II.

Op een persbijeenkomst afgelopen maandag liet Ploumen een goed gevulde envelop zien met steunbetuigingen uit het land van Trump. In brieven en op ansichtkaarten - 'ik krijg elke dag nog een stapeltje' spreken Amerikaanse burgers hun bewondering uit voor het initiatief. In totaal ontving ze tienduizenden steunbetuigingen uit meer dan 150 landen.

Tekst gaat verder onder de video.

Christelijke partijen

In politiek Den Haag reageren vooralsnog alleen de christelijke partijen negatief. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind maakt zich bijvoorbeeld 'zorgen over het faciliteren van de afbreking van zwangerschappen in Afrika door de Nederlandse overheid.' Coalitiegenoot VVD steunt het plan van PvdA-minister Ploumen juist wel. Ook oppositiepartij D66 uit zich lovend - ondanks verkiezingstijd -en noemt het initiatief 'een topactie'.

Voor Ploumen zelf is het fonds misschien wel de kroon op haar vierjarige ministerschap. Ze verklaart het succes deels 'omdat veel mensen inzien dat er wereldwijd een gure wind waait als het gaat om vrouwenrechten. Dit is manier om te laten zien dat we dit niet laten gebeuren'.

Ze is ervan overtuigd dat het fonds blijft bestaan, zelfs als rechtspopulisten de verkiezingen op 15 maart winnen. 'De Nederlandse regering heeft een traditie dat het vrouwenrechten steunt. Ook van iemand als Wilders verwacht ik dat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden