Plan Pronk voor particuliere investeringen krijgt steun

De Tweede Kamer is positief over het plan om minister Pronk financiële steun te laten geven aan het Nederlandse bedrijfsleven om investeringen te doen in ontwikkelingslanden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Pronk is in gesprek met zijn collega Wijers van Economische Zaken om het succcesvolle programma van Wijers voor Oost-Europa om te vormen tot een programma dat geldt voor alle zogeheten opkomende markten. Pronk geeft nu toe dat de ontwikkelingslanden al jaren vragen om investeringen door particuliere bedrijven, en niet om hulp of exportsteun. Pronk zegt dat het geven van hulp pas zin heeft als een land daar zelf om vraagt. De minister zal de omslag in zijn beleid in de begroting voor 1998 bekend maken.

D66-woordvoerster Roethof zei blij dat te zijn dat Pronk zijn beleid gaat wijzigen. 'Pronk heeft te lang vastgehouden aan de vader-kind verhouding. Ontwikkelingslanden zijn niet meer geïnteresseerd in het slaan van putten', aldus Roethof.

Er zijn volgens Roethof veel situaties te verzinnen waarbij een bevolking baat heeft bij investeringen van het Nederlandse bedrijfsleven. Als voorbeeld noemde zij Bosnië. Nederland kan daar allerlei zaken doen waar het goed in is, zoals het aanleggen van wegen en bruggen.

'Uitstekend. Wij hebben daar jarenlang om gevraagd', aldus CDA-woordvoerder Verhagen in een reactie. De PvdA steunt het idee eveneens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden