Plakjes lamsbout tegen het plafond

Terwijl Onno Kleyn handenwrijvend boven zijn ‘doperwtjes op z’n Frans’ hing, stond ik tussen de resten van wat de nacht ervoor nog een onstuimig feest was geweest....

Marcus Huibers

Ik denk aan mijn vrienden die zich uren daarvoor nog tussen die glazen, flessen en de gordijnrails bevonden, en ik denk aan de transformatie die ik ze heb zien ondergaan, van beschaafde dertigers tot wilde piraten die niet op een glas meer of minder kijken, in het keelgat of kletterend op de grond, dansend op de vulkaan, alsof hun leven ervan afhangt.

Dit is, denk ik, de essentie van mijn ontroering: wat fruitig begint eindigt altijd in een deconfiture, en dat is maar goed ook. Het wil ons nog wel eens zwaar vallen, maar uiteindelijk ligt in de acceptatie de ware bevrijding.

Nog even over die lamsbout, die was erg lekker. Dat er stukjes aan het plafond hingen moet dus een vergissing zijn geweest.

Snijd de lamsbout in de lengte met een scherp mes doormidden, zodat u twee flinke stukken heeft. Leg het vlees op de velkant, en snijd de binnenkant in de lengte een paar keer in (maar niet te diep), zodat het vlees als een lap kan worden uitgerold (of vraag het uw maatslager, als dit te ingewikkeld klinkt).

Maak de marinade: meng knoflook, chilipepers, rozemarijn, citroenschil, basterdsuiker, olie en sherry goed door elkaar, en kruid met zout. Bestrijk de lamsbout aan alle kanten met de marinade, en laat minimaal zes uur intrekken.

Stook een kogelbarbecue op, tot een gematigd hete temperatuur. Grill de stukken lamsbout vijftien tot twintig minuten op de velkant, en gebruik het barbecuedeksel. Draai om, en grill nog eens tien minuten op de binnenkant van het vlees. Het moet nog rosé van binnen zijn. Laat het vlees vervolgens tien minuten rusten onder aluminiumfolie, en snijd het daarna in plakken. Serveer op Turks brood met een kwak tzatziki.

Marcus Huibers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden