Pittige vruchtenmousse

Hoewel school weer is begonnen, blijft het leuk doorzomeren. Ik hoop stiekem op een Indian summer, zo'n zomer die maar door- en doorgaat, totdat het tijd is voor winter. Dat we de herfst gewoon overslaan, dat zou het leukste zijn.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 6 tot 8 personen:
200 gram bessen, aardbeien, bramen, et cetera.
2 blaadjes gelatine
4 opgehoopte eetlepels suiker
1 el fijngesneden limoenschil
2 eiwitten
snuf cayennepeper
snufje zout
250 ml slagroom
Omdat de kinderen steeds groter worden, mogen ze meer alleen en heel eerlijk: dat vind ik een zegen. Ik heb het nooit echt 'vet' gevonden naast een kind op een wipkip of glijbaan te staan. Het enige leuke aan speeltuintjes zijn schommels, maar die zijn vaak op kindermaat zodat mijn bescheiden edoch volwassen bilpartij daar niet pijnloos tussenpast. Alleen spelende kinderen zijn the bomb.

Het nádeel van alleen buitenspelen is dat ze ook wel minder handige dingen doen. Bijvoorbeeld met witte T-shirts bramen plukken. Die bramen worden je dan aangeboden in een oud broodzakje, waar zachtjes paars sap uitdruppelt, op hun shirt, omdat ze erop waren gaan zitten, sorry daarvoor, maar mama, maak jij er wat lekkers van? En zoef, weg zijn ze weer.

Wildplukken doe je het best boven heuphoogte. Maar ja, een kind denkt daar niet aan. Gelukkig kun je alle ongerechtigheden die aan wildgeplukte besjes zouden kleven (dierenpies, fijnstof, parasieten, en wat dies meer zij) eraf wassen of doodkoken. Dan ziet het er niet meer mooi bessig uit, maar hé, die paar laatste aardbeien in de koelkast of die halfgeplette frambozen zijn ook niet meer swag. Pureren dus maar!

Wel de gelatine in wat water. Was het fruit, pureer het en zeef de prut door een fijne zeef voor een mooie gladde saus. Kook dit met de suiker en doe de gelatine erbij. Roer goed tot die is opgelost en zet de pan zo lang in koud water.

Zorg voor een schone, vetvrije kom, anders mislukt het eiwitschuim. Klop met de mixer de limoenschil, eiwitten, zout en cayennepeper in die schone kom tot het schuim zo sterk is dat u de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwitschuim eruit valt. Klop de slagroom ook mooi stijf. Doe nu de slagroom en de vruchtensaus bij de eiwitten en schep het geheel voorzichtig door elkaar met een spatel. Niet met de mixer, want dan slaat u alle lucht er juist úít en dan krijgt u geen mooie mousse. Schep het mengsel, als het egaal roze is, in kommetjes en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Wilt u een licht toetje, vervang suiker dan door zoetstof, en zou u een koemelkvrij toetje blieven: tegenwoordig is sojaslagroom in de supermarkt te koop (Alpro, koelvak). Daarmee kan het ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden