Pissaladière met kaas

Sylvia Witteman


Ingrediënten

1 pak wittebroodmix
olijfolie
ruim 1 kilo uien
1 blikje ansjovisfilets,
afgespoeld en gehalveerd
wat zwarte olijven, liefst kleintjes
eventueel wat kerstomaatjes
een beetje thijm
wat tenen knoflook, gesnipperd
restjes kaas, naar vermogen of behoefte


De meeste mensen liggen nog na te hijgen van het drietrapskerst-bacchanaal, de klamme handen beschermend om destuiptrekkende lever gevouwen. Maar de oude ijskast, diedagenlang een godvergeten en vervaarlijke aanblik bood, is alweer helemaal opgeknapt. Zijn deurtje kan weer dicht nu hetpuilende wild en gevogelte verorberd is, zijn motortje hoeftniet meer op vol vermogen te ronken om ijzige bergen overdaadvoor bederf te behoeden.

Die restjes ossenhaas en gans kan hij wel aan, vanuit heteierrekje loert nog een ontsnapte plak paté, maar verder wordtde kalmerende leegte slechts onderbroken door een slordig clubjeFranse kaasjes, die balorig uit hun verpakking druipen.Overgeschoten kliekjes, kontjes en korstjes, te onaanzienlijk omnog te presenteren, maar zonde om weg te gooien.

Daar komt bij dat het geld wel heel erg op is. De komende weekzullen we het moeten doen met die overschotjes van hetvreetfestijn, aangevuld met de inhoud van de keukenkastjes.Moeilijk is dat niet. Niemand verlangt immers verfijning tussenKerstmis en Oudjaar: gewoon, eerlijk warm eten, liefst flinkhartig en pittig om hardnekkige katers en invallende winterkoute verjagen. Ik ga u niet voor de zoveelste keer uitleggen wateen lekkernij dat is: kleingesneden vleesresten, met een grotegesnipperde ui, gefruit in wat vet en gestoofd met zuurkool,kruiderij naar keuze, paddestoelen en een scheut wijn. Die truckent u immers allang. Net als de voedzame soep die u kookt vande karkassen van kip of patrijs, vitaminerijk door de op de randvan verlepping fijngesneden inhoud van uw groentela. Of hetslaatje van die overgebleven halve selderijknol, geraspt enomgeroerd met citroensap, mayo en blokjes ham o.i.d. Kijk, datzijn alweer drie dagen.

Maar intussen liggen die kaasjes er nog steeds, en die wordener niet vrolijker op. Ze krijgen een eerlijk graf in onderstaandeProvençaals-Haagse fusion-creatie: pissaladière (soort pizza)met kaas, een hele bakplaat vol.


Bereidingswijze

Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakkingen zet het te rijzen. Snijd de geschilde uien in dunne ringen.Verhit een flinke bodem olijfolie in een pan met dikke bodem.Fruit de uien en knoflook daar heel zacht in aan, voeg de thijmtoe en laat de uien in een half uur zacht en gaar worden zonderte bruinen.

Voeg een klein beetje zout en veel peper toe. Bekleed eengroot, ingevet bakblik met het deeg. Spreid er de gare uien overuit, daaroverheen de ansjovis, de olijven en de gehalveerdekerstomaatjes. Leg hier en daar brokjes of plakjes kaas.

Schuif het ding in een hete oven (220 graden) en laat eenminuut of 20 bakken tot het deeg gaar en van onder mooi bruin is,en de kaas gesmolten.

Snijd in vierkanten en dien gloeiend heet op met frisse sla.Voor de allerarmsten: het kan ook prima zonder kaas.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden