Pino in ecoline naast Nachtwacht

Sesamstraat-figuren staan centraal op een kindertentoonstelling in het Rijksmuseum...

Kindertekeningen verwacht de doorsneebezoeker niet zo snel in hetRijksmuseum. Maar daar hangen nu kunstwerken van heel jonge tekenaarstussen meesterwerken van Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Frans Hals. Inkrijt tekende de 5-jarige Hicran Yilmaz uit Amsterdam een aantal figurenuit Sesamstraat en bedekte de tekening met een flinke scheut blauweecoline. Haar tekening won de eerste prijs in een tekenwedstrijd van hetRijksmuseum voor kinderen tot en met 6 jaar. Deze werd georganiseerd terviering van het 30-jarig bestaan van Sesamstraat. Ruim duizend tekeningenvan Tommie, Pino, Koekiemonster en andere helden uit Sesamstraat kreeg dejury binnen. Vijfentwintig tekeningen hangen nu als beloning in een galerijvan het museum.

Jurylid Wim T. Schippers, de stem van Ernie, kreeg bij de opening vande expositie woensdag met zijn oratie geen vat op de kinderen. Dat luktede echte Ernie later wel. Hij nam ze aan de hand mee langs hun eigenkunstwerk.

De tekenwedstrijd is niet het eerste initiatief van het museum waarvoorde helden van Sesamstraat in actie komen. Sinds 2001 geven Pino, Tommie enIeniemienie dagelijks een vrolijke rondleiding langs onder meer deStaalmeesters, een huishouden van Jan Steen en de Nachtwacht. Via eenkoptelefoon welteverstaan.

'Hallo, ik ben Tommie, hoe heet jij?', begint de audiotour. Wat de naamvan de jonge museumbezoeker ook is, de vergeetachtige Tommie noemt hem ofhaar 'Dinges'. Terwijl meneer Aart belerend moeite doet het museumbezoekop verantwoord niveau te brengen, hebben Tommie en de jonge museumbezoekereen onderonsje met een meisje op een schilderij van Johannes Versponck uit1641 en poept Purk, de nieuwe bewoner uit Sesamstraat, zijn luier vol.

De tour eindigt bij de Nachtwacht, met het aanstekelijke Nachtwachtlied.'Weet je wat zo leuk is aan de Nachtwacht, Nacht ... wacht? Het rijmt tochzo fijn.' Tegen deze manier om het werk van Rembrandt in het geheugen tegriffen, kan meneer Aart niet op.

Dick Boersema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.