het eeuwige leven

Piet van Eijsden (1936-2021): de eerste tennisheld van Nederland, en een ‘gezellige boef’

Hij was een boef, maar een gezellige boef. Vijftig jaar lang was zijn naam synoniem voor ’t Melkhuisje, het tennistoernooi in Hilversum.

Peter de Waard
Piet van Eijsden in 2001. Beeld Hollandse Hoogte / Evelyne Jacq
Piet van Eijsden in 2001.Beeld Hollandse Hoogte / Evelyne Jacq

Piet van Eijsden is synoniem voor ’t Melkhuisje, de gravelbanen in Hilversum waar vele Nederlandse televisiekijkers voor het eerst kennismaakten met tennis. Willem ‘voor de vuist’ Duys deed het commentaar.

Van Eijsden was daar speler, wedstrijdcommissaris en een kwarteeuw toernooidirecteur. Hij was een markante persoonlijkheid met het hart op de tong. Hij kon zich openlijk ergeren aan de absurde ­eisen van topspelers. Aanvankelijk kon ’s werelds grootste tennisser Rod ­Laver nog verleid worden te komen met de belofte dat na de wedstrijd tien ijskoude biertjes voor hem zouden klaarstaan. Eind jaren negentig moest Van Eijsden tonnen startgeld betalen aan veel mindere tennisgrootheden. Dubbelspelers van wie nog nooit iemand had gehoord, wilden peperdure hotelkamers, ‘terwijl geen hond naar ze komt kijken’. Als oplossing gaf hij wildcards in het dubbelspel – ‘wilde kaarten’ zoals hij ze noemde – aan de echte sterren ‘om al die nono’s er zo snel mogelijk uit te slaan’.

De stijgende kosten dwongen hem het toernooi in 1994 te verplaatsen van het knusse Melkhuisje naar het grotere Amstelpark in Amsterdam en vervolgens naar De Bokkeduinen in Amersfoort, waar het toernooi in 2008 een stille dood stierf. Van Eijsdens eigen sportmanagement­bureau had de toernooilicentie twee jaar eerder al verkocht. In 2001 had zijn schoonzoon Marcus Lightfoot zijn werk overgenomen. Daarna zou zijn dochter Wendy de organisatie doen, maar de lol was er vanaf.

Piet van Eijsden stierf 18 mei op 85-jarige leeftijd. Zes weken daarvoor was zijn vrouw Nel overleden. En twee jaar geleden Wendy. Hij wordt overleefd door zijn dochter Jessica en kleinkinderen.

Tijdens de Daviscup: in de wedstrijd Nederland-Oostenrijk kwam Van Eijsden in actie tegen Detlef Herdy (1964). Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Tijdens de Daviscup: in de wedstrijd Nederland-Oostenrijk kwam Van Eijsden in actie tegen Detlef Herdy (1964).Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Bravoure

Piet van Eijsden werd geboren in Naarden in een gezin van vijf kinderen. Zijn vader Gerrit zat tijdens de oorlog in het verzet. Piet had als kind al bravoure en gooide een keer een klinker door de ruiten van een Duitse officiersmess. Na de oorlog kreeg hij de kans tennis te gaan spelen bij Hoogerheide, een club niet ver van ’t Melkhuisje. Lightfoot: ‘In 1947 won hij het enkelspel in de C-categorie.’ Tien jaar later begonnen de internationale tenniskampioenschappen op ’t Melkhuisje. Het jaar daarop stond Van Eijsden zelf in de finale die hij verloor van de Joegoslaaf Vladimir Petrovic. Tennisjournalist Jon Visbeen: ‘Hij was de beste speler voordat Jan Hajer en Tom Okker opkwamen.’ In 1961 werd hij nationaal kampioen. Ook deed hij mee aan alle grandslamtoernooien, waar hij geen potten kon breken.

Eigenlijk was hij semi-prof, want zes maanden in het jaar was hij verzekeringsagent. Tot Van Eijsden kwam, werd het prijzengeld binnengehaald met donaties van de lokale middenstand van 300 tot 500 gulden. Daarna kwamen er grote sponsors en kon hij sterren als Ilie Nastase en Guillermo Vilas strikken. Iedereen op ’t Melkhuisje kende het stopwoordje van kettingroker Van Eijsden: ‘Wááát?’

Begin jaren negentig kreeg hij ruzie met omwonenden, die zich ergerden aan de geparkeerde auto’s. Toen een van de spelers klaagde dat zijn lob een laaghangende tak had geraakt, was hij het zat. Het tenniscircus verhuisde naar de hoofdstad, waar de spelers ook meer vertier hadden. Maar hier kreeg hij ook ruzie, toen hij zei dat de deelnemers aan de Gay Games met hun blote reet door het bos mochten lopen en zijn bezoekers een boete kregen voor het verkeerd parkeren van hun auto. Marcus Lightfoot: ‘Hij was een boef, een leuke en gezellige boef.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden