PostuumPiet Molenaar (1969-2020)

Piet Molenaar (1969-2020): Kankeronderzoeker die zelf jong aan kanker overleed

Hij was altruist, feest­beest en fan van Ajax en hardrock. Piet Molenaar werd slechts 50, maar haalde in die jaren uit alles uit het leven.

Piet Molenaar Beeld
Piet Molenaar

Hij was kankeronderzoeker in het AMC in Amsterdam. En als voorzitter van de door zijn ­ouders opgerichte Peerke Donders Stichting zette hij zich in voor ­leprapatiënten in Azië.

Toen hij begin februari een reis naar Cambodja zou maken voor deze stichting voelde hij zich niet goed. Op het laatste moment ­besloot hij toch maar niet te gaan. Piet Molenaar bleek uitgezaaide slokdarmkanker hebben. Hij overleed vijf weken later op 25 maart, slechts 50 jaar oud.

De vier Molenaars

Hij was de oudste van de Molenaars – vier broers die onafscheidelijk waren. ‘Wie er één kende, kende ze alle vier’, zegt Arthur van den Boogaard, een boezemvriend van Piet. ‘Hij was gul, gaf je tijdens gesprekken altijd een goed gevoel over jezelf en hij had een zeer herkenbare bulderende lach en kop met krullen.’

Zijn één jaar jongere broer Jan Molenaar is hoofdonderzoeker kinderkanker in het Prinses Màxima Ziekenhuis in Utrecht. In het verleden werkten ze samen. ‘Piet was avonturier, altruïst en feestbeest. Hij kon echt van het ­leven genieten. Hij was gepassioneerd Ajax-fan, maar ook van hardrock- en heavymetalbands als Slayer, Iron Maiden en Mötorhead’, zegt Jan Molenaar. ‘Hij is maar 50 jaar geworden maar hij heeft ­alles uit het leven gehaald.’

Zijn vader heette ook Piet Molenaar en was natuurkundeleraar aan het Fons Vitae in Amsterdam, waar een vleugel naar hem is vernoemd. Piet jr werd geboren in Zaandam als de eerste van drie broers. Daarnaast adopteerde het gezin nog een jongen en een meisje. Via Hoofddorp – Piet zat op het Atheneum College Hageveld in Heemstede – kwam het gezin ­terecht in een woning in de ­Amsterdamse Albert Cuypstraat.

Zijn scheikundestudie aan de Universiteit van Amsterdam combineerde hij met lange reizen – onder meer met een Landrover van de Dam in Amsterdam naar Zaïre – en banen in de horeca.

Dj, kok en ict’er

Hij stond een tijdje in discotheek Mazzo, waarna hij zijn talent voor koken ontdekte. Hij werd sous-chef in het bekende Café Restaurant Amsterdam aan de Watertorenweg en begon later nog een visrestaurant onder de naam Werkendam. Rond 2000 ging hij werken voor het internetbedrijf Lost Boys van ict-pionier Michiel Mol. Al snel probeerde hij ook zijn scheikunde-opleiding weer te gelde te maken. Hij trad in dienst bij het AMC, waar hij computermodellen maakte voor kankeronderzoek. ‘Hij onderzocht het dna van kankerpatiënten en probeerde daarbij de beste medicatie te vinden’, zegt Jan Molenaar.

Van den Boogaard noemt hem een sociaal dier. ‘Iemand die voor alles een oplossing wist. We hadden een groep van tien vrienden met wie we ooit een Interrail-reis door Europa hadden gemaakt. Daarbij merkten we weleens op dat Piet in de encyclopedie zou ­komen als allesweter.’

Dat hij de voorzittershamer overnam van zijn vader bij de Peerke Donders Stichting stond in de sterren geschreven. De stichting was in de jaren zeventig opgericht om kinderen met lepra in Thailand te helpen met protheses en onderwijs. Onder Piet jr werd het werkgebied vooral verplaatst naar Cambodja en Laos.

In augustus vorig jaar kreeg hij een hartprobleem, maar hij herstelde wonderwel goed. Hij kreeg later wat pijn in de zij. Toen in ­februari onderzoek werd gedaan, bleek hij als kankeronderzoeker zelf kanker te hebben aan zijn slokdarm. ‘Maar omdat het zo laag zat, had hij er geen last van met slikken. Het bleek al overal te zitten’, zegt Van den Boogaard.

Molenaar laat zijn grote jeugdliefde ­Muriël en stiefzoon Menno na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden