Pierino bidt voor zijn kwelgeesten

Pater vergreep zich aan jonge verslaafden, zegt justitie...

ROME Is het een gaffe die opgeblazen wordt omdat ook in Italië de komkommertijd is aangebroken; is het een opzetje van een stel louche lammelingen; is het een politiek geïnspireerde poging een priester aan de schandpaal te krijgen of zou er werkelijk iets onoorbaars aan de hand zijn in wat in Italië inmiddels als ‘de zaak Don Pierino’ door de media dendert? Aan de wortel ervan ligt de aanklacht van twee oud-ingezetenen van één van de vele ‘ontmoetingsgemeenschappen’ die de thans 82-jarige priester de afgelopen 44 jaar uit de grond heeft gestampt om jonge drugsverslaafden van hun obsessieve en ongezonde gewoonten af te helpen. Die beweren tijdens bijeenkomsten in een retraite-ruimte seksueel misbruikt te zijn door de eerwaarde vader.

Don Pierino Gelmini, de weltevreden patersbuik pront vooruit en de verzaligde glimlach om de lippen, meldt afwisselend zijn kwelgeesten allang te hebben vergeven en voor hen te bidden, én in het warme welkom dat hun beschuldigingen bij justitie blijkbaar vonden een samenzwering te ontwaren van de ‘radical chic’, ja, ‘de joodse lobby’, o, pardon, nee, sorry, ‘de vrijmetselaarskliek’. Met een naar enthousiasme neigend geduld staat hij dezer dagen vanuit Calabrië, waar hij zich in een van de vestigingen van zijn ‘Communità Incontri’ heeft teruggetrokken, de media te woord.

De zaak is een half jaar geleden aan het rollen gebracht door twee jongemannen, die sedertdien bijval hebben gekregen van weer vijf anderen. Maar pas afgelopen vrijdag kwam zij naar buiten. Allemaal zijn de klagers kortgeleden in behandeling geweest in één van Don Pierino’s spirituele afkickcentra; allemaal beweren zij dat het daarbij niet alleen bij praten, bidden, cola-voor-stuff en plechtige beloften van beterschap gebleven is. Maar de pater en zijn entourage briesen van verontwaardiging over de aanklacht: de stilte-ruimte waarin de viespeukerijen zouden hebben plaatsgevonden is van panoramaramen voorzien, je bent er nooit intiem met zijn tweeën – en bovendien, 82 jaar oud en een levenswandel waaraan menige kerkvader nog een puntje zou kunnen zuigen: come on, get serious.

Allemaal komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar de Rooms Katholieke kerk vanwege pederastische nevenactiviteiten van haar personeel onlangs voor honderden miljoenen het schip is ingegaan, schamperen zij. ‘De jongen die het allemaal begonnen is komt uit de sfeer van de camorra’, zegt Don Pierino. ‘Op de ochtend dat hij een afspraak had met justitie heeft hij mij nog aangeboden tegen een royale vergoeding zijn beschuldigingen in te trekken.’ De twee eerste klagers waren allebei uit het afkickcentrum van de pater verwijderd omdat zij geld van medewerkers stalen.

Waarom neemt justitie hen dan toch zo serieus? Omdat, redeneren de pater en zijn medestanders, de Communità Incontri goede betrekkingen onderhouden met politici van rechts. ‘Eén van de eersten die mij belden om steun te betuigen en mij zelfs geld aan te bieden voor mijn verdediging was Silvio’, liet Don Pierino weten. ‘Hij hield mij voor een pionier te zijn op het gebied van ongefundeerde acties van justitie’. Ook de huidige Italiaanse minister van Justitie, Clemente Mastella’, schaarde zich ogenblikkelijk onder de vrienden van Don Pierino, al moest hij daar later weer op terugkomen om niet de indruk te wekken de rechtsgang te willen beïnvloeden. Ondertussen hebben de Nationale Alliantie en Forza Italia al aangekondigd op 15 augustus een sympathiebetoging voor de pater te gaan houden.

Dat wordt dan nog wat: 15 augustus is het hoogtepunt van de villeggiatura, het jaarlijkse vakantieritueel. Dan ligt heel Italië aan het strand.

Don Gelmini’s liefdadigheidsorganisatie heeft 164 vestigingen in Italië, maar is ook actief in onder meer Costa Rica, de Gazastrook, Thailand en Kroatië. Per jaar wenden zich 30 duizend verslaafden tot de gemeenschappen; honderdduizenden lieten weten baat te hebben gevonden bij een verblijf onder Don Gelmini’s hoede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden